Google notebook

Google přestal prodávat online reklamu v Rusku

Google (Alphabet) ve čtvrtek uvedl, že přestal prodávat online reklamu v Rusku. Tento zákaz se vztahuje na vyhledávač, YouTube a externí vydavatelské partnery.

Krok největšího světového prodejce online reklam dle tržeb následuje po podobných opatřeních v Rusku ze strany společností Twitter a Snap Inc (Snapchat) po ruské invazi na Ukrajinu. „Ve světle mimořádných okolností pozastavujeme reklamy Google v Rusku,“ uvedla společnost Google v prohlášení. „Situace se rychle vyvíjí a budeme i nadále sdílet aktualizace, když to bude vhodné.“

Google omezoval již státní ruská media

Google již dříve zakázal ruským státem financovaným médiím nakupovat nebo prodávat reklamy prostřednictvím své technologie. Uplatnil také svou politiku citlivých událostí, která zakazuje marketing, který se snaží využít válku, s výjimkou protestních nebo protiválečných reklam.

Roskomnadzor

Federální služba pro dozor v oblasti telekomunikací, informačních technologií a masmédií Roskomnadzor v pondělí nařídila Googlu, aby přestal zobrazovat reklamy, které obsahovaly nepřesné informace o obětech ruských sil a ukrajinských civilistů. Ve čtvrtek Roskomnadzor řekl společnosti Google, aby přestala zobrazovat reklamy na YouTube s „falešnými politickými informacemi“ o Ukrajině, jejichž cílem bylo „dezinformovat ruské publikum“ o aktuálních událostech.

Moskva v minulosti pokutovala nebo omezovala přístup ke službám, které ignorovaly její požadavky. Google loni zaplatil více než 32 milionů rublů na pokutách za porušení obsahu. Z loňského přehledu obchodní databáze SPARK vyplývá, že obrat Googlu v Rusku v roce 2020 činil 85,5 miliardy rublů (790 milionů dolarů).

AN
Zdroje a obrázky: reuters; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..