Rekordní pokuty pro Google a Facebook

Rusko na Štědrý den nadělilo Googlu a Facebooku rekordní pokuty

Rusko na Štědrý den nadělilo společnostem Google a Facebook (Meta) rekordní pokuty. Moskevský soud v pátek udělil Googlu bezprecedentní pokutu téměř 100 milionů dolarů, Facebooku pak „nadělil“ pokutu 27 milionů dolarů.

V posledních letech Rusko vyvíjí velký tlak na západní giganty sociálních sítí, přičemž prezident Vladimir Putin prohlásil, že tyto společnosti se stávají stejně vlivnými jako zvolené vlády. Moskva proti nim opakovaně podniká právní kroky s odůvodněním, že údajně řádně nemoderují svůj obsah a vměšují se do záležitostí země.

Doposud miliony rublů, nyní už miliardy

Prozatím se pokuty u Facebooku a Googlu pohybovaly do desítek milionů rublů, nikoli miliard. V pátek na Štědrý den ovšem moskevský soud „nadělil“ Googlu rekordní pokutu 7,2 miliardy rublů (98 milionů dolarů), společnost Facebook (Meta) pak dostala pokutu 1,9 miliardy rublů (27 milionů dolarů) za to, že opakovaně neodstraňovaly zakázaný obsah. „Ruský soud poprvé uložil pokuty, které tvoří podíl na ročních tržbách těchto společností v Rusku,“ uvedla v prohlášení Federální služba pro dozor v oblasti telekomunikací, informačních technologií a masmédií Roskomnadzor.

Roskomnadzor uvedl, že Google a Facebook „ignorovaly četné požadavky“ na odstranění materiálů, které podněcují náboženskou nenávist a propagují názory na „extrémistické a teroristické organizace“

Během několika posledních let ruská vláda využila záminky ochrany nezletilých a boje proti extremismu, aby zasáhla proti disentu a ovládla ruský segment webu. Rusko také začalo vyvíjet takzvaný suverénní internet, který může fungovat naprosto samostatně. Kritici Kremlu obvinili úřady, že umlčují nezávislá média, a tvrdí, že se nyní vláda zaměřuje na internet, který je považován za poslední baštu svobody slova v Rusku.

Technologičtí giganti v minulosti jakékoliv porušení popírali

„Prostudujeme soudní dokumenty a pak rozhodneme o dalších krocích,“ řekl v pátek agentuře AFP tiskový servis Google. Meta okamžitě nekomentovala.

Ve čtvrtek byla Twitteru udělena poslední pokuta ve výši tří milionů rublů (40 000 dolarů) poté, co úřady na jaře začaly omezovat jeho služby.

Pokuty a výhrůžky

Před parlamentními volbami v září zablokoval ruský dohled nad médii desítky webových stránek spojených s uvězněným kritikem Kremlu Alexejem Navalným, jehož organizace byly v Rusku postaveny mimo zákon jako „extrémistické“.

Roskomnadzor také nařídil společnostem Google a Apple, aby odstranily aplikaci věnovanou Navalného kampani „Smart Voting“, jenž doporučovala příznivcům koho mají volit, aby sesadili politiky nakloněné Kremlu. Technologičtí gigantii ze Silicon Valley vyhověli a mnohé zdroje uváděly, že tato rozhodnutí přišla poté, co jim úřady pohrozily zatčením místních zaměstnanců.

Roskomnadzor také zablokoval stránky spojené s Navalným

Ruský mediální regulátor také zablokoval desítky webových stránek spojených s Navalným.
Během protestů na podporu Navalného ruské úřady obvinily některé platformy, včetně Googlu, YouTube či Twitteru, že se vměšují do ruských vnitřních záležitostí tím, že nemažou příspěvky vyzývající lidi k účasti na shromážděních. Putin si tehdy stěžoval, že velké technologické firmy soupeří se státy.

Rusko zablokovalo řadu nespolupracujících webů a některé VPN

Rusko již zablokovalo řadu webů, které odmítly spolupracovat s úřady, jako je videoplatforma Dailymotion či profesní sociální síť LinkedIn. V rámci úsilí dostat zahraniční sociální média pod svou kontrolu Rusko v září zakázalo šest hlavních poskytovatelů VPN, včetně Nord VPN a Express VPN. Rusko též zavedlo nový zákon, který požaduje, aby chytré telefony, počítače a další zařízení prodávané v zemi měly předinstalovaný domácí software a aplikace.

AN
Úvodní obrázek: remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Rusko na Štědrý den nadělilo Googlu a Facebooku rekordní pokuty“

  1. […] Rusko na Štědrý den nadělilo Googlu a Facebooku rekordní pokuty […]

  2. […] Rusko na Štědrý den nadělilo Googlu a Facebooku rekordní pokuty […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..