Ilustrační obrázek - hacker, hacking, notebook

Izrael vyhlásil stav nouze, může za to největší kyberútok v historii na vládní portály

Izrael vvyhlásiv stav nouze, neboť čelí již od podnělí velmi masivním kybernetickým útokům na vládní portály. Podle tamního úřadu pro kybernetickou bezpečnost jde dokonce o největší nájezd počítačových pirátů v celé historii židovkého státu. Jako první na to upozornila agentura Reuters.

Internetové stránky gov.il a řada dalších vládních portálů nebyly dostupné v pondělí večer kvůli útoku hackerů déle než hodinu, uvádí například list The Times of Israel. Následně prý úředníci oznámili, že se jim problémy podařilo vyřešit. Dle bezpečnostního serveru Security Affairs nicméně k výpadkům docházelo opakovaně a ani v úterý ráno nebyla řada izraelských serverů dostupná.

DDoS útoky

Podle agentury DPA se jednalo o DDoS útoky, které byly v minulých týdnech hojně využívány v kyberprostoru hackery při útocích na ruské i ukrajinské cíle.

DDoS je typ kybernetického útoku, jehož účelem je znefunkčnit internetovou službu, např. cílovou webovou stránku nebo e-mail. Útoky fungují na principu zahlcení serveru. V jeden moment na něj útočníci odešlou tolik požadavků, že služba nestíhá reagovat, a proto se zpomalí či kompletně zastaví.

O „významném narušení přístupu k internetu“ v Izraeli, jenž v zemi poskytují dvě významné telekomunikační firmy, informovala též nezávislá organizace NetBlocks. Ta monitoruje dostupnost webových služeb napříč celým internetovým světem.

Izrael prostřednictvím úřadu pro kybernetickou bezpečnost tak vyhlásil již v pondělí kvůli zmiňovaným hackerským útokům stav nouze. Kdo za tímto útokem stojí, není ovšem prozatím zřejmé.

AN
Úvodní obrázek: pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..