Rusko legalizuje pirátství (pirátský software)

Rusko legalizuje pirátství

Na Rusko se valí řada nejrůznějších sankcí a ze země se stahují mnohé firmy, včetně těch technologických. Ruské úřady urychleně připravují podpůrná opatření, mezi nimiž se diskutuje o zrušení trestní a správní odpovědnosti za používání pirátského softwaru „ze zemí, které sankce podpořily“. Tím Rusko defacto legalizuje pirátství, čímž by takový krok mohl dočasně zmírnit odchod Microsoftu, IBM, Oracle a dalších z Ruska. Odborníci však ale zároveň varují však, že většina významného softwaru od těchto společností se prodává prostřednictvím předplatného, ​​což znamená, že přístup k němu bude stejně zablokován.

Plán prioritních opatření k zajištění rozvoje ruské ekonomiky

Existuje jakási tabulka z 2. března nesoucí název „Plán prioritních opatření k zajištění rozvoje ruské ekonomiky tváří v tvář tlaku vnějších sankcí“, která uvádí opatření na podporu různých sektorů ruské ekonomiky . Podle zdroje obeznámeného se situací se na vypracování dokumentu podílelo mnoho resortů a realizace některých opatření již začala.

Podle plánu je na podporu ruských informačních technologií navržen povinný licenční mechanismus pro software, databáze a topologie pro integrované obvody. Mohou podléhat čl. 1360 občanského zákoníku Ruské federace (podle něj má vláda Ruské federace právo „v případě nouze“ rozhodnout o použití vynálezu, užitného vzoru nebo průmyslového vzoru bez souhlasu majitele patentu ). Úřady také navrhují zrušit trestní a správní odpovědnost za použití softwaru bez licence v Ruské federaci, „který patří držiteli autorských práv ze zemí, které sankce podpořily“.

Na pozadí událostí na Ukrajině a stále se zvyšujících sankcí, kdy se z ruského trhu stakují firmy jako Microsoft, IBM, Oracle, AMD, Intel, Cisco, vyvíjejí úřady urychleně opatření na podporu ruských IT společností.

Jedná se předně o tyto záležitosti:
  • odklad vojenské služby
  • zvýhodněné hypotéky pro zaměstnance IT firem
  • tříleté osvobození podniků od daně z příjmu

Podpora se připravuje i pro telekomunikační operátory. Ministerstvo pro digitální transformaci navrhlo zavést „spravedlivou indexaci“ komunikačních tarifů, stanovit pro ně 3% sazbu daně z příjmu do roku 2024 a také schválit zvýhodněné půjčky na rozvoj infrastruktury.

Podle všeho jde o povinnou licenci a uvedení do oběhu zahraničního softwaru bez jakékoli odměny pro držitele autorských práv, pokud podpořil sankce proti Ruské federaci, vysvětlila Alexandra Orekhovich, ředitelka Fondu rozvoje internetových iniciativ.

Trh poběží nějakou dobu setrvačností

To skutečně umožní ruskému trhu nějakou dobu existovat „setrvačností, bez náhlých pohybů v nahrazování dovozu“, což ve skutečnosti není všude možné, říká Andrey Sholokhov, nezávislý konzultant pro práci s národními projekty. Bude velmi obtížné rychle uspíšit vývoj jejich systémového softwaru, říká: „Existuje riziko, že společnosti budou muset používat nelicencovaný software po delší dobu.“

Podle učitele moskevské digitální školy Olega Blinova však řešení, kdy Rusko legalizuje pirátství, není příliš efektivním krokem: „V dnešní době se většina takového softwaru vyrábí ve formě předplatného cloudového produktu, což vývojářům umožňuje zabezpečit kód, který zůstane na jejich serverech. Bez předplatného a přístupu k běžné službě mnoho nástrojů přestane fungovat.“

AN
Zdroje a obrázky: kommersant; remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Rusko legalizuje pirátství“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..