Meta platforms logo

Meta Platforms je „extremistická organizace“, konstatoval ruský soud

Meta Platforms je „extremistická organizace“, takto označil společnost Marka Zuckerberga ruský soud za toleranci násilí na platformách Facebook a Instagram. Tyto sociální sítě také v zemi oficiálně zakázal a potvrdil oprávněnost jejich zablokování. Jedinou službou Mety, která může dále v Rusku fungovat, je tak komunikační platforma WhatsApp.

„Rozhodnutí se nevztahuje na činnost aplikace pro posílání zpráv WhatsApp společnosti Meta, protože není zcela funkční pro veřejné šíření informací,“ uvedl ruský soud. Rusko už dříve zablokovalo přístup k Facebooku, když to Cenzurní úřad Roskomnadzor zdůvodnil tím, že provozovatel sítě diskriminuje ruská média. Instagram byl zablokován poté, co společnost Meta uvedla, že umožní uživatelům sociálních médií na Ukrajině zveřejňovat zprávy vyzývající k násilí proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi i proti ruským vojákům.

Meta vedle Talibánu a Islámského státu

Označení, které použil ruský soud pro společnost Meta, tedy „extremistická organizace“, bylo dříve vyhrazeno skupinám jako Tálibán nebo Islámský stát. V pozdějŠí době se ho též dočkali Svědkové Jehovovi či Fond boje s korupcí (FBK) opozičníka Alexeje Navalného.

Místo Instagramu Rossgram

Náhrady za sociální sítě Facebook či Instagram buď již existují, anebo brzy budou spuštěny.

VKontakte

Jako obdoba Facebooku již od roku 2006 funguje VK (VKontakte), což je nejnavštěvovanější síť Rusku, v Bělorusku, Moldavsku a Kazachstánu. Jedná se též o nejnavštěvovanější stránka v Rusku ov bcně a dvacátou druhou nejnavštěvovanější stránka celosvětově.

Rossgram

Jako náhradu za Instagram chtějí Rusové již příští týden spustit sociální síť Rossgram, prozatím jsou k dispozici pouze webové stránky pro registraci. Rossgram je nová sociální síť se známým a srozumitelným rozhraním, bohatými funkcemi a jednoduchými pracovními podmínkami. Ruská sociální síť plánuje spuštění 28. března 2022, a to nejprve pro partnery (média, sponzory, investory), poté hodlá rozšířit svou práci pro blogery a nakonec i pro běžné uživatele.

AN
Zdroje a obrázky: rossgram; pixabay

Komentáře

Jeden komentář: „Meta Platforms je „extremistická organizace“, konstatoval ruský soud“

  1. […] Meta Platforms je „extremistická organizace“, konstatoval ruský soud […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..