Rusko Bitcoin

Rusko zvažuje, že by mohlo přijímat kryptoměnu Bitcoin za plyn a ropu

Rusko zvažuje, že by mohlo od takzvaných přátelských zemí přijímat platby v kryptoměně Bitcoin či v jejich lokálních měnách za komodity jako plyn a ropu. Informovala o tom na svém webu BBC, a to s odkazem na poslance Pavla Zavalného. Ruský prezident Vladimir Putin tento týden řekl, že od zemí, které Rusko považuje za nikoliv přátelské, tedy těch, které na něj uvalily sankce za jeho vpád na Ukrajinu, bude požadovat platby nikoliv v Eurech nebo v Dolarech jako doposud, nýbrž pouze v Rublech.

Pavel Zavalnyj, který stojí v čele energetického výboru ruské Státní dumy, ve čtvrtek uvedl, že země hledá alternativní způsoby, jak získat platby za export energií. Řekl, že Čína a Turecko patří mezi „přátelské“ země, které „se nezapojily do sankčního tlaku“. „Dlouho jsme Číně navrhovali, aby přešla na platby v národních měnách, tedy v Rublech a Jüanech,“ řekl Zavalnyj. „S Tureckem to budou Liry a Ruble,“ připojil a dodal, že by Rusko s těmito zeměmi mohlo obchodovat právě i v Bitcoinech.

Rusko může mít z kryptoměny Bitcoin za plyn a ropu prospěch

Dle analytiků může mít Rusko z přijímání populární kryptoměny Bitcoin prospěch, a to i přes určitá rizika. „Rusko velmi rychle začíná pociťovat dopad bezprecedentních sankcí,“ řekl analytik David Broadstock z institutu Energy Studies v Singapuru. „Je potřeba podpořit ekonomiku a Bitcoin je v mnoha ohledech vnímán jako aktivum s vysokým růstem.“ Poznamenal však, že Bitcoin má ovšem také velké výkyvy. Zatímco například Dolar se vůči Euru letos obchoduje v rozmezí nějakýc 5%, tak Bitcoin měl ve totožném období výkyvy 30 procent.

Bitcoin jako snaha o posílení Rublu

Případné přijímání Bitcoinu je podle BBC třeba chápat jako snahu Ruska o posílení Rublu, který letos ztratil více jak 20% své hodnoty kvůli sankcím, které na zemi uvalily Spojené státy či Evropa a Británie po invazi na Ukrajinu. Obyvatelům Ruska se kvůli slabému Rublu zvýšily životní náklady, protože prodražil dovoz. Rusko ovšem stále zůstává největším světovým vývozcem zemního plynu a druhým největším dodavatelem ropy.

AN
Zdroje a obrázky: bbc; remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Rusko zvažuje, že by mohlo přijímat kryptoměnu Bitcoin za plyn a ropu“

  1. […] Rusko zvažuje, že by mohlo přijímat kryptoměnu Bitcoin za plyn a ropu […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..