Spotify v Rusku

Spotify v Rusku pozastavuje své služby kvůli novým ruským zákonům

Streamovací platforma Spotify oznámila, že pozastavuje poskytování svých služeb v Rusku. Důvodem jsou nové ruskými zákony, které tvrdě trestají kritiku úřadů a armády, uvedla to agentura Reuters. Spotify už dříve uzavřela svou kancelář v Moskvě kvůli vstupu ruských vojsk na Ukrajinu.

Spotify původně chtěla nechat své služby v Rusku aktivní, aby nadále mohla poskytovat ruským posluchačům „věrohodné a nezávislé informace“ z regionu. Nově schválené ruské zákony však podle společnosti ohrožují bezpečnost jejích zaměstnanců a v některých případech i posluchačů.

15 let vězení za šíření „nepravdivých zpráv“

Ruský parlament tento týden schválil zákon, který trestá až 15 lety vězení šíření nepravdivých zpráv o činnosti ruských státní orgánů v zahraničí. Už dříve Duma schválila obdobný zákon týkající se armády. Kritici se domnívají, že Kreml chce těmito zákony zabránit šíření informací, které nejsou přesně v souladu s jeho výkladem působení ruských sil na Ukrajině. Kvůli novým zákonům z Ruska odešli zpravodajové řady zahraničních médií.

Od počátku invaze přerušilo své aktivity v Rusku mnoho evropských firem. Mohou za to jednak sankce a též obavy některých společností z negativních dopadů na dobré jméno firmy. Své služby přestala v Rusku poskytovat také streamovací platforma Netflix. Do svého výběru nechtěla zařadit kanály ruské státní televize, jak to vyžaduje ruská legislativa.

Spotify

Spotify je jedna z největších zvukových streamovacích platforem na světě. Podle údajů firmy měla na konci loňského roku přes 400 milionů uživatelů, z nichž 180 milionů mělo placené předplatné. Spotify je služba nabízející streamování či podcasting hudby od vybraných vydavatelství jako jsou Sony, EMI, Warner Music Group, Universal a další. Původně vznikla ve Švédsku, odkud se postupně rozšířila do některých zemí Evropy, Severní a Jižní Ameriky a Oceánie. Po dalších expanzích v letech 2020 a 2021 je služba dostupná v téměř 180 zemích světa.

AN
Úvodní obrázek: remix pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Spotify v Rusku pozastavuje své služby kvůli novým ruským zákonům“

  1. […] Spotify v Rusku pozastavuje své služby kvůli novým ruským zákonům […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..