E-commerce Ilustrační fotografie

E-shopy mají 17% podíl na maloobchodu, v roce 2030 to bude čtvrtina

Význam české e-commerce je stále větší, zvláště v posledních dvou letech jsme se o tom přesvědčili defacto všichni. A dokazují to i čísla, kdy rostoucí důležitost internetového prodeje potvrzují data Asociace pro elektronickou komerci (APEK). Z těch plyne, že e-shopy mají již 17% podíl na celém českém maloobchodu. Ano, takového výsledku bylo dosaženo za rok 2021. A podle odhadů to může v roce 2030 být až 25%, tedy čtvrtina.

Rekordní výsledky prodejů

E-shopy - Podíl e-commerce na českém maloobchodu

On-line retail dosáhl vloni 223 miliard korun obratů (dle Heureka.cz a APEK), což znamenalo opět rekordní výsledky prodejů. „Podíl e-commerce na maloobchodu ČR roste každým rokem. V roce 2021 se prodej zboží po internetu vyšplhal již na 17% z celku. To znamená navýšení o jeden procentní bod oproti roku 2020. Tempo, jakým význam elektronického prodeje roste, ale získáme při větším pohledu do minulosti. Například v roce 2005 byl totiž podíl on-line prodeje na českém maloobchodě jen 1,6%,“ komentuje výsledky výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

E-commerce zaměstnává stále více lidí

Důležitost e-shopů ovšem neplyne jen z dat za prodané zboží. „Přímá zaměstnanost v internetových obchodech přesahuje 85 tisíc zaměstnanců. Připočítáme-li také navázané služby v čele s logistikou, zjistíme, že e-commerce zajišťuje v ČR práci více než 120 tisícům lidí,“ říká Jan Vetyška. To je pro představu asi o 20 tisíc zaměstnanců více, než jich pracuje v potravinářské výrobě. Prodej po internetu tak hraje stále významnější celospolečenskou roli. Navíc je zřejmé, že i nadále bude docházet k prolínání elektronických a klasických obchodů. „Stále méně dává smysl mluvit o on-line a off-line obchodech. Vidíme, že trend směřuje ke splynutí obou těchto prodejních kanálů.“

E-shopy a jejich podíl na nejen českém maloobchodu poroste

Je zcela evidentní, že e-commerce v České republice ali i v celé Evropě bude nadále zvyšovat svůj význam a podíl na prodaném zboží. A jaký je výhled do dalšího období? „Podle našich odhadů by v roce 2030 mohl on-line prodej tvořit až 25% celého českého maloobchodu. Dlouhodobě stoupající zájem o internetové nakupování ve všech kategoriích zboží a větší důraz tradičních kamenných obchodů na zapojení se do e-commerce tomu jednoznačně nasvědčují,“ uzavírá pohledem do budoucnosti Jan Vetyška.

AN
Zdroje a obrázky: apek; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

3 komentáře: „E-shopy mají 17% podíl na maloobchodu, v roce 2030 to bude čtvrtina“

  1. […] E-shopy mají 17% podíl na maloobchodu, v roce 2030 to bude čtvrtina […]

  2. […] E-shopy mají 17% podíl na maloobchodu, v roce 2030 to bude čtvrtina […]

  3. […] E-shopy mají 17% podíl na maloobchodu, v roce 2030 to bude čtvrtina […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..