Elon Musk na Twitteru

Musk zažalován bývalými akcionáři Twitteru za pozdní zveřejnění podílu

Elon Musk byl zažalován bývalými akcionáři Twitteru, kteří tvrdí, že promeškali nedávný růst ceny akcií kvůli tomu, že Musk čekal příliš dlouho na zveřejnění svého 9,2% podílu ve společnosti provozující mikroblogovací sociální síť.

Hromadná žaloba na Muska

V navrhované hromadné žalobě podané u federálního soudu na Manhattanu akcionáři uvedli, že Musk, generální ředitel společnosti Tesla Inc., učinil „podstatně nepravdivá a zavádějící prohlášení a opomenutí“, když neprozradil, že do 24. března investoval do akcií Twitteru, jak je požadováno federálním zákonem. Akcie Twitteru vzrostly 4. dubna o 27 % na 49,97 dolaru z 39,31 dolaru poté, co Musk zveřejnil svůj podíl, což investoři považovali za projev důvěry nejbohatšího člověka světa na Twitteru se sídlem v San Franciscu.

Bývalí akcionáři v čele s Marcem Rasellou uvedli, že opožděné zveřejnění umožnilo Muskovi koupit více akcií Twitteru za nižší ceny, zatímco oni se cítí podvedeni, neboť prodávali za „uměle snížené“ ceny. Americký zákon o cenných papírech vyžaduje, aby investoři do 10 dnů zveřejnili, kdy získali 5 % společnosti, což by v Muskově případě bylo právě onoho 24. března.

Rasella uvedl, že v období od 25. do 29. března prodal 35 akcií Twitteru za 1373 USD (31 000 Kč), tedy za průměrnou cenu 39,23 dolaru za akcii. Po Muskově oznámení cena akcií stoupla až na 49,97 dolaru.

Musk může nakupovat další akcie

Twitter 5. dubna oznámil, že se Elon Musk stane členem jeho představenstva, ovšem tento týden uvedl, že se sám Musk rozhodl jinak. Pokud Musk, náruživý uživatel Twitteru, nevstoupí do představenstva, může tak nadále kupovat akcie, aniž by byl vázán dohodou se společností, která stanovila omezení podílu na 14,9 %.

Někteří analytici se domnívají, že Musk by mohl Twitter přimět ke změnám. Případně by mohl podat nevyžádanou nabídku na koupi společnosti.

AN
Zdroje a obrázky: reuters; twitter


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „Musk zažalován bývalými akcionáři Twitteru za pozdní zveřejnění podílu“

  1. […] Musk zažalován bývalými akcionáři Twitteru za pozdní zveřejnění podílu […]

  2. […] Musk zažalován bývalými akcionáři Twitteru za pozdní zveřejnění podílu […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..