NÚKIB DDoS Attack

Některé české weby pod útokem hackerů, hlásí NÚKIB

Podle NÚKIB (Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost) byly některé české weby pod útokem hackerů. Úřad situaci vyhodnocuje, neeviduje ovšem zatím žádné závažné dopady. Vychází to z informací, které NÚKIB zveřejnil na svém twitterovém účtu. Úřad na něm též odkazuje na své varování před kyberútoky v souvislosti s děním na Ukrajině. Podle zjištění ČTK se nynější hackerský útok týká například Českých drah nebo systému některých tuzemských letišť.

DDos Attack

Podle úřadu šlo o takzvané DDoS útoky. Ty spočívají v tom, že z neznámých IP adres ze zahraničí přijde v jeden okamžik ohromná spousta dotazů a stránky přestanou fungovat, jednoduše nestíhají a spadnou. Uživatelé se pak na napadený web nedostanou.

České dráhy – Můj vlak

České dráhy od úterý řeší problém s výpadky mobilní aplikace Můj vlak, řekl dnes ráno ČTK mluvčí drah Lukáš Kubát. Nefunguje on-line nákup jízdenek, problémy jsou i s vyhledáváním spojů. Dopravce na odstranění problémů pracuje, řekl Kubát.

NÚKIB od konce ledna upozorňuje na rizika

NÚKIB na zvýšené riziko kyberšpionáže a kyberútoků v souvislosti se situací na Ukrajině upozorňoval na konci ledna, poté opětovně na konci února. Nabádal organizace řídící se zákonem o kybernetické bezpečnosti i další tuzemské organizace, především média, k ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k aktualizaci informačních systémů, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností. Doporučoval sérii úkonů, které ve varování popsal.

„Informace, které máme k dispozici, vedou k důvodné obavě z reálné hrozby kyberšpionáže a kybernetických útoků na významné cíle v České republice, především na strategické instituce veřejné správy, prvky kritické informační infrastruktury, informační systémy základních služeb či média,“ uvedl tehdy v tiskové zprávě ředitel NÚKIB Karel Řehka.

Statistika NÚKIB za březen

V úterý NÚKIB vydával také statistiku kybernetických útoků za březen, kterých bylo 14, což je průměr za posledních 12 měsíců. Za březen též úřad neevidoval žádný incident, který by byl prokazatelně spojený s válkou na Ukrajině.

AN
Zdroje a obrázky: twitter; núkib


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..