BigTech v USA - pokles hodnoty

Hodnota BigTech v USA klesla o bilion dolarů za pouhé tři dny

Hodnota BigTech v USA klesla o bilion dolarů (téměř 24 bilionů Kč) za pouhé tři dny, a to kvůli propadu akciových trhů. Jedná se o společnosti jako Amazon, Tesla, Meta Platforms, Apple či Nvidia, které patří ve svém oboru zároveň i k největším na světě. Plyne to z čísel provozovatelů burz.

Apple

Tržní hodnota výrobce elektroniky Apple, který je nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou, od středy minulého týdne klesla o více než 200 miliard USD (4,7 bilionu Kč). Pohybuje se tak nyní kolem 2,5 bilionu USD (zhruba 59 bilionů Kč).

Microsoft, Tesla, Amazon a další..

Hodnota Microsoftu od minulé středy klesla zhruba o 189 miliard dolarů, zatímco hodnota Tesly se snížila o 199 miliard USD. Tržní hodnota Amazonu se snížila o 173 miliard, hodnota Alphabetu, majitele firmy Google, pak o 123 miliard USD. Elektrotechnická společnost Nvidia je levnější zhruba o 85 miliard a společnost Meta Platforms, vlastník Facebooku, asi o 70 miliard dolarů.

Fed zvýšil minulý týden základní úrok

Minulý týden ve středu americká centrální banka (Fed) zvýšila svůj základní úrok o půl procentního bodu do pásma 0,75 až 1,00 procenta a potvrdila, že bude ve zvyšování úroků pokračovat svižným tempem. Šéf Fedu Jerome Powell nicméně na novinářský dotaz odpověděl, že jeho tým neuvažuje o výraznějším zvyšování než o půl procentního bodu na každém zasedání.

Firmy z tradiční ekonomiky jsou na tom lépe

Zatímco hodnota BigTech v USA klesla o bilion dolarů během tří dnů, mnohem lépe si vedou akcie firem z tradiční ekonomiky, třeba výrobce polévek Campbell Soup či prodejci potravin General Mills a J.M. Smucker, upozornil server CNBC. Předpoklad vyšších úroků totiž více doléhá na firmy, které se při dalším růstu spoléhají na úvěry, což bývají často inovátorské firmy z odvětví vyspělých technologií. Při dražších úvěrech se jim zvyšují splátky, takže pak mívají i nižší zisk.

Po komentářích šéfa Fedu, že není důvod zvyšovat základní úrok ve výraznějších krocích než o půl procentního bodu, akcie zamířily prudce vzhůru. Optimismus ale od té doby vyprchal. Už ve čtvrtek akcie oslabily a propadu se nevyhnuly ani v pátek a pak tento týden v pondělí. Klíčový akciový index S&P 500 klesl pod 4000 bodů a od středečního závěru odepsal zhruba sedm procent.

AN
Úvodní obrázek: remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..