Huawei Propad Tržeb

Huawei: Vyšší zisk ale propad tržeb. Důvodem jsou sankce a covid

Společnost Huawei Technologies v pondělí oznámila zisky z prodeje aktiv, které pomohly zvýšit její zisk o 76 % v roce 2021. Naopak Huawei zaznamenal propad tržeb, když jeho tržby poprvé v historii klesly, a to o 29 % na 636,8 miliardy juanů. Je to důsledku amerických sankcí a covidu.

Společnost Huawei dosáhla svých prvních výsledků pod vedením finanční ředitelky Meng Wan-čou od jejího loňského návratu do Číny, když byla téměř tři roky zadržována v Kanadě. Čínská firma zaznamenala historicky největší roční zisk, protože ten vzrostl na 113,7 miliardy jüanů.

Sankce a covid znamenaly pro Huawei propad tržeb

Ovšem loňský nárůst, z pouhých 3,2% růstu v roce 2020, zapříčinily hlavně prodeje aktiv. Jinak na společnost měl značný dopad vliv amerických sankcí a slabší domácí spotřebitelská poptávka uprostřed pandemie koronaviru.

Americké sankce spolu s koronavirem silně zasáhly Huawei a přiměly ho k prodeji své divize mobilních telefonů střední třídy Honor v listopadu roku 2020. Společnost obdržela první platbu v březnu 2021. Huawei také prodal zhruba ve stejné době svoji divizi serverů x86.

„Navzdory poklesu tržeb v roce 2021 se naše schopnost vytvářet zisk a generovat peněžní toky zvyšuje a jsme schopni lépe se vypořádat s nejistotou,“ sdělila Meng Wan-čou. Guo Ping, který v současné době zastává rotující post předsedy představenstva společnosti Huawei, uvedl, že výkon je v souladu s jeho prognózami.

Meng Wan-čou a její zadržení

K zadržení Meng Wan-čou v Kanadě došlo těsně předtím, než administrativa bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila zákaz obchodování na Huawei kvůli obavám o národní bezpečnost. Sankce zakazovaly například společnosti používat Android od Alphabetu (Google) pro její nové smartphony.

Meng byla zadržena v Kanadě v prosinci 2018 poté, co na ni newyorský soud vydal zatykač, protože se podle vyšetřovatelů snažila zakrýt pokusy společností napojených na Huawei prodat vybavení do Íránu, v rozporu s americkými sankcemi. Loni v září jí ale bylo umožněno vrátit se do Číny, protože se podařilo uzavřít dohodu s americkými prokurátory.

Firma po uvalení amerických sankcí zintenzivnila výzkum a vývoj v oblastech jako zelená energie a autonomní řízení. Zvýšila také prodej své řady hardwarových produktů pro spotřebitele. Tržby z prodeje tzv. nositelné elektroniky (wearables) a chytrých obrazovek stouply o 30 procent, sdělila společnost Huawei.

AN
Zdroje a obrázky: asia financial; remix pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..