Bay View – Google otevírá nový kampus: Navržen pro flexibilitu

Bay View, to je nový kampus Google, který tento týden ovřela společnost v Mountain View v Kalifornii. Manažeři tvrdí, že z něj chtějí učinit místo, kde se zaměstnanci v reklamní divizi společnosti budou cítit pohodlněji a v příštích desetiletích se budou rádi vracet do kanceláře.

Areál nazvaný „Bay View“ se nachází na 42 akrech v sousedství NASA’s Ames Research Center v Mountain View a pojme 4000 zaměstnanců pracujících na reklamních produktech pod vedením viceprezidenta Google pro reklamy Jerryho Dischlera. Zahrnuje dvě kancelářské budovy, centrum akcí pro 1 000 osob a 240 dočasných hotelových jednotek pro krátkodobé zaměstnance ve městě.

Google vydělává většinu svých peněz na reklamách, ale zaměstnance má rozptýlené po celém světě. Jedná se o první vyvinutý kampus společnosti. Další areály Googlu jsou již existující budovy, které společnost upravila. Další projekt Charleston East je ve finální fázi výstavby. Je to poprvé, co společnost vyvinula jeden z jejích vlastních velkých kampusů, a tento proces dal prý dal Googlu příležitost k přehodnocení samotné myšlenky kanceláře.

Důraz na flexibilní a zdravé pracoviště

Návrh obou projektů začal hlubokým ponořením do toho, co pohání Google: jejich lidé. Po rozhovoru se zaměstnanci společnosti Google o tom, co potřebují na pracovišti, společnost zjistila, že jsou šťastní, produktivní a kreativní, když se setkávají v týmech, ale také potřebují prostory, které jsou chráněny před zvukem a pohybem, aby mohli pracovat s hlubokým zaměřením. Navrhli tedy týmové prostory na horní úrovni a shromažďovací prostory níže, aby oddělili oblasti zaměření a spolupráce, se snadným přístupem mezi oběma.

Horní patro je rozděleno na menší čtvrti oddělené nádvořími a je propojené rampami, které se postupně zvedají, jak se přibližují do středu budovy. Tato variace podlahové desky poskytuje týmům určenou oblast, která se mění podle jejich potřeb, a zároveň je udržuje blízko jejich větší pracovní komunity. Výsledkem je budova, kde se můžete cítit propojeni, ať už jsou ve vaší větší organizaci s 2 000 lidmi, ve vašem týmu je 50 lidí nebo je ve vaší bezprostřední pracovní skupině pouhých 10 lidí.

Zaměřeno na lidi

Zaměření na lidi se promítlo do pečlivé pozornosti, kterou Google věnoval prvkům, které můžete vidět a cítit, jako jsou materiály, denní světlo, kvalita vzduchu, tepelný komfort a akustika. V celém areálu se to projevuje takto:

  • V kampusu jsou použity biofilní principy designu – jako je zeleň, přirozené denní světlo a výhled ven od každého stolu – aby se zlepšilo zdraví a pohoda lidí uvnitř.
  • Okna modulují přímé sluneční světlo na pracovní stoly pomocí automatických okenních žaluzií, které se v průběhu dne otevírají a zavírají.
  • Ventilační systém využívá 100% venkovní vzduch (typický systém využívá pouze asi 20 až 30 % venkovního vzduchu).
  • Vše od koberců, barev, potrubí, překližky a nábytku bylo vybíráno tak, aby tyto materiály byly zcela netoxické. Google kvůli tomu prověřil tisíce stavebních výrobků a materiálů.
  • Součástí jsou umělecká díla od místních umělců v rámci programu Artist In Residence. Díla se vztahují k ekologii a pomáhají při hledání cesty v budově.

Byla navržena budova, která se může vyvíjet tak, jak se mění způsob práce. Díky distribuované pracovní síle musí kancelář vytvořit harmonii mezi těmi, kteří jsou v kanceláři, a těmi, kteří jsou jinde. Flexibilní povaha zaměření a prostor pro spolupráci v Bay View je jen jedním ze způsobů, jak se těmto změnám přizpůsobit. V Googlu věří, že tyto budovy budou držet krok s dobou, a tak zavádí nové prostory pro zlepšení hybridní práce.

Letecký snímek Bay View nový kampus Googlu
Letecký snímek Bay View nový kampus Googlu

Google posouvá zelené budovy do nového měřítka

Google upřednostnil obnovitelné zdroje energie a maximalizoval solární potenciál svých budov. Bezuhlíkovou energii tak bude zajišťovat nejen solární plášť budovy, ale i nedaleké větrné farmy. Kampus je také na nejlepší cestě stát se největším projektem certifikovaným Mezinárodním institutem pro živou budoucnost v rámci některého z jeho programů.

Celý areál je z hlediska spotřeby vody čistě pozitivní – veškeré potřeby nepitné vody jsou pokryty pomocí recyklované vody vyrobené v areálu. Jako zdroje pro chlazení, splachování toalet a zavlažování krajiny slouží nadzemní jezírka, která celoročně shromažďují dešťovou vodu, a systém čištění odpadních vod v budově.

Další zajímavosti:
  • Dvě kuchyně, které obsluhují sedm kaváren, jsou vybaveny výhradně elektrickým zařízením namísto plynových spotřebičů.
  • Na 17,3 akrech přírodních ploch – včetně luk, lesů a mokřadů – se obnovují původní krajinné prvky a obnovují mokřady v zálivu.
  • Retenční jezírka nejen shromažďují vodu k opětovnému využití, ale také zajišťují obnovu přírody, ochranu před zvyšováním hladiny moře a přístup ke krásám přírodních mokřadů.
  • Nové vrbové háje podél rybníků poskytují zdroje pro volně žijící živočichy.
  • Integrovaný systém geotermálních pilotů pomůže vytápět a chladit areál. Masivní pole je integrováno do strukturálního systému, což snižuje množství vody obvykle používané k chlazení o 90 %.

Posouvání hranic a sdílení toho, co se v Googlu naučili

Cílem bylo posunout hranice toho, čím by kancelářská budova mohla být, tedy nejen ve prospěch zaměstnanců společnosti Google, ale i pro širší komunitu a průmysl. Areál Bay View se dokáže přizpůsobit měnícím se potřebám pracoviště, takže kanceláře zůstanou živé po celá desetiletí. Google o tom dokonce napsal knihu, která, jak společnost doufá, inspiruje ostatní k budování udržitelnějších míst, která mohou být přínosem pro lidi a planetu. Ve formátu PDF si ji můžete zobrazit ZDE

AN
Zdroje a obrázky: cnbc; blog google

AzaNoviny

X-Magazín A-A

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..