10. výročí Google Disk (Google Drive)

10. výročí Google Disk – 10 zajímavostí k oslavě Google Drive

Google Disk (Google Drive) je tu s námi už plných deset let. Na 10. výročí Google Disk si připomeňme pár zajímavostí, aby to pasovalo tak právě 10. Možná o některých ani nevíte.

Disk Google byl spuštěn v roce 2012 a inženýr Darren Smith zavzpomínal na jeho první den. „Všichni jsme byli v konferenční místnosti, něco jako válečná místnost,“ říká. „Všichni jsme jásali, když byl první uživatel živě s Drive!“ Mimochodem, Tým, který jej spustil, si nechal vyrobit šedá trička s bílým nápisem „It exists – Google Drive“.

10. výročí Google Disk – 10 zajímavostí

1) Disk byl původně dostupný pouze prostřednictvím pozvánky. „Všichni jsme dostali tokeny – něco jako digitální průkazy – které jsme mohli sdílet s rodinou a přáteli,“ říká Darren. „Bylo opravdu zábavné vidět lidi konečně používat tuto věc, na které jsme tak dlouho pracovali.“

2) Přílohy v Gmailu které se rovnou ukládaly na Disk byly představeny v roce 2013 a všechny nás zachránily od toho mučivého stahování souboru za souborem.

3) Na Disk Google můžete uložit věru hodně, možná ani nevíte kolik. Tak si to pojďme říct. Můžete kupříkladu uložit až:

  • 1,02 milionu znaků v dokumentu Google
  • 10 milionů buněk nebo 18 278 sloupců v tabulce Google
  • 100 MB dat v prezentaci Google Slide

4) Ikona pro Disk Google prošla mnoha a mnoha iteracemi. Nakonec se ustálila na podobě, kterou známe a milujeme, až na to, že bývala otočená trochu jinak, takže vypadala lehce jako „D“. Nakonec si ovšem tým uvědomil, že vypadá až příliš podobně ikoně Google Play, nu a tak ji otočil. „Teď to ukazuje nahoru, což naznačuje, že něco nahráváte do cloudu,“ říká produktový manažer Drive Scott Limbird.

5) Přístupnost je hlavní prioritou pro Disk a všechny produkty Google – každý by měl mít možnost používat Disk a vytěžit z něj maximum. Obrovským krokem k tomu, aby se tak stalo, bylo spuštění kompatibility čtečky obrazovky v roce 2014, aktualizace speciálně navržená pro nevidomé a slabozraké uživatele.

6) Laura Mae Martinová pravidelně sdílí své tipy pro Disk s ostatními zaměstnanci společnosti Google – zde je jeden praktický tip pro práci s pokročilými obrázky na Disku: Na Disku vyberte Nové + a poté Nákresy Google (nebo do prohlížeče zadejte drawing.new!). Odtud zkopírujte/vložte, přetáhněte, nahrajte nebo importujte soubor obrázku; pak jej můžete upravit, stáhnout v libovolném formátu a sdílet obrázek jako kterýkoli jiný soubor na Disku. Samozřejmě můžete také použít Google Drawings k vytvoření vlastního obrázku a jeho importu do dokumentu nebo prezentace nebo k uložení v různých formátech souborů.

Google Drawing GIF - Google Disk (Google Drive)
Animovaný GIF ukazuje, jak můžete přejít do Nákresů Google.

7) Pokud jste jedním z mnoha lidí, kteří mají na Disku příliš mnoho věcí, pak jsou vaším přítelem vyhledávací čipy. Tato funkce byla představena v únoru letošního roku a pomáhá vám najít to, co hledáte, podle toho, o jaký druh souboru se jedná, kdo další na tom s vámi pracuje etc.

8) Zabezpečení uživatelů a jejich obsahu na Disku je důležité, a proto jsou zavedeny funkce, jako upozornění na podezřelé soubory, štítky pro citlivé soubory a bezpečnější způsoby sdílení širokému publiku.

9) V roce 2017 bylo představeno Zálohování a synchronizace, což usnadňuje kontrolu nad tím, jak se fotky a soubory zálohují do služeb Google. A v roce 2021 Disk pro počítače nahradil Zálohování a synchronizaci, což ještě více usnadnilo přístup k souborům z jakéhokoli zařízení a odkudkoli.

10) Darren ještě sdělil, že jedna z jeho oblíbených vzpomínek na Drive se přeci jen stala mimo kancelář. „Když se moje dcera vdávala, její svatební plánovač s námi sdílel všechny tyto soubory a složky,“ říká. „A samozřejmě to udělala s Drive!“

Disk Google


Disk Google (Google Drive) je webové úložiště dat provozované společností Google, které využívá cloud computingu a umožňuje uživateli úschovu a sdílení dat. Služba byla uvedena do provozu 24. dubna 2012 a v listopadu 2013 už měla 120 miliónů aktivních uživatelů.

Služba zahrnuje také on-line kancelářský balík Google Docs. Součástí úložiště je Google Apps Script, Javascript běžící na serverech Googlu. Původně uživatelům služba zdarma poskytovala 5GB úložného prostoru na účet včetně fotek Picasa a mailů v Gmailu. Později úložný prostor rozšířila na 15GB a další až do 30 TB si lze pronajímat.

AN
Zdroje a obrázky: blog google

Komentáře

Jeden komentář: „10. výročí Google Disk – 10 zajímavostí k oslavě Google Drive“

  1. […] 10. výročí Google Disk – 10 zajímavostí k oslavě Google Drive […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..