Ilustrační foto - notebook, pc

CZ.NIC odblokovalo dnes 7 dezinformačních webů, Aeronet dál nepřístupný

Sdružení CZ.NIC dnešního dne odblokovalo 7 dezinformačních webů, jejichž domény s koncovkou .CZ znepřístupnilo 25. února v souvislosti s válkou na Ukrajině. Weby už podle sdružení nepředstavují hrozbu. Osmý web Aeronet.cz zůstal nepřístupný, jelikož nemá v registru uvedené správné údaje o držiteli.

Hlavním cílem tohoto opatření v době zahájení ruské agrese bylo, podle mluvčího CZ.NIC Viléma Sládka, omezit šíření nepravdivých a zavádějících informací v on-line prostoru, které se snažily relativizovat, ospravedlňovat či schvalovat agresi. V současnosti již tyto weby podle něho nepředstavují z tohoto pohledu hrozbu.

Delší blokace jen na příkaz příslušných orgánů

CZ.NIC by weby dále blokovalo pouze v tom případě, že by k tomu dostalo příkaz soudu, Policie ČR nebo jiného kompetentního orgánu státu. „Protože žádné takové rozhodnutí zmíněných orgánů sdružení CZ.NIC neobdrželo, bylo dnes do zóny vráceno sedm jmen domén dezinformačních webů. Osmé jméno domény, konkrétně Aeronet.cz, nesplňuje pravidla registrace jmen domén, a to v tom smyslu, že nemá v registru uvedené správné údaje o držiteli,“ uvedl Sládek.

CZ.NIC vyzvalo Aeronet k opravě údajů

Sdružení CZ.NIC zároveň vyzvalo držitele jména domény Aeronet.cz k opravě údajů, a protože se tak dosud nestalo a držitel se sdružením nekomunikuje, je podle Sládka posledním nástrojem, jak jej upozornit, že se jménem domény není vše v pořádku, její vyřazení ze zóny na jeden měsíc. Pokud údaje opraví, bude doména neprodleně zprovozněna. V opačném případě bude zrušena a uvolněna k registraci.

Výroční zpráva ČTÚ za rok 2021

Český telekomunikací úřad (ČTÚ) zveřejnil svoji výroční zprávu za rok 2021. Jaký byl minulý rok v oblasti elektronických komunikací a poštovních služeb z pohledu tohoto úřadu, na to se můžeme ve stručnosti podívat. Celou výroční zprávu ve formátu PDF naleznete ZDE

  • Byla dokončena transpozice evropského Kodexu elektronických komunikací do českého právního řádu, podnikatelé, spotřebitelé i úřad se dočkali nových povinností a nových práv.
  • Formálně byly vydány příděly rádiových kmitočtů pro 5G sítě v návaznosti na aukci ukončenou v roce 2020.
  • ČTÚ spustil vlastní měřící nástroj NetTest a spustil kampaň „Plaťte za skutečnou rychlost„.
  • ČTÚ spustil vlastní srovnávací nástroj cen a kvality služeb elektronických komunikací.
  • Probíhala příprava na výběrové řízení na držitele poštovní licence, vlastní výběrové řízení probíhá tento rok.
  • ČTÚ obnovil prezenční činnost Telekomunikační akademie.
  • V rámci kontrolní činnosti ČTÚ provedl například kontroly provozovatelů RLAN (z 201 dokončených kontrol byly zjištěny nedostatky u 163 subjektů), kontrola plnění závazků z aukce 4G týkající se pokrytí dálnic, rychlostních komunikací a železničních koridorů a kontrola dodržování podmínek pro informování uživatelů služeb o parametrech kvality služby přístupu k internetu.

AN
Zdroje a obrázky: cz.nic; ctk; čtú; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..