Dezinfo odblokujeme

Dezinfo weby odblokujeme, chybí zákonná opora, hrozí CZ.NIC i operátoři

Dezinfo weby odblokujeme, tím pohrozilo sdružení CZ.NIC. Pravděpodobně se k této iniciativě přidají i operátoři, tedy Asociace provozovatelů mobilních sítí (AMPS). V obou případech nenachází oporu v zákonech.

CZ.NIC možná přestane blokovat weby na konci května

Internetové sdružení CZ.NIC by mohlo na konci května přestat blokovat osm dezinformačních webů, jejichž domény znepřístupnilo 25. února v souvislosti s válkou na Ukrajině. Pominuly totiž důvody jejich pozastavení. Pro případné pokračování blokace bude požadovat příkaz soudu, policie nebo kompetentního orgánu státu. Sdružení to ve čtvrtek uvedlo v tiskové zprávě.

Hlavním cílem tohoto opatření v době zahájení agrese Ruské federace bylo omezení šíření nepravdivých a zavádějících informací v on-line prostoru, které se snažily relativizovat, ospravedlňovat či schvalovat tuto agresi. Záměrem sdružení bylo podle výkonného ředitele Ondřeje Filipa bránit ohrožení počítačové bezpečnosti, ke kterému šířením takových informací prostřednictvím elektronických prostředků docházelo.

„Sdružení CZ.NIC již od začátku jasně deklarovalo, že se jedná o mimořádné a bezprecedentní opatření, které bude v souladu s pravidly registrace jmen domén každý měsíc přezkoumáváno. Smyslem bylo vytvoření časového prostoru pro reakci příslušných orgánů veřejné moci, nikoliv trvalá blokace pouze z rozhodnutí sdružení. Také proto sdružení hned na počátku vyzvalo vládu ČR k přijetí systémových opatření v oblasti prevence a zamezení šíření dezinformací v on-line prostředí,“ podotkl Filip.

AMPS se pravděpodobně připojí k CZ.NIC

K iniciativě sdružení CZ.NIC se velmi pravděpodobně připojí i Asociace provozovatelů mobilních sítí (AMPS), která o několik dnů později než provozovatel českých domén na vyzvání vlády a Národního centra kybernetických operací zablokovala další weby. Mezi ně patřila mimo jiné i česká odnož ruského webu Sputnik.

Tuto informaci potvrdil prezident AMPS Jiří Grund. „V rámci mimořádné situace jsme se snažili vyhovět bezpečnostním složkám, nicméně jsme očekávali, že za několik měsíců připraví stát nějaké jasné návody a mantinely, jak postupovat. Snažili jsme se k tomuto kroku vyzvat Český telekomunikační úřad po vzoru toho slovenského, který na základě doporučení EU vydal seznam webů, které se mají blokovat. Ten nás ale nevyslyšel,“ vysvětlil prezident. Později ještě dodal: „Dezinformace jsou dlouho neřešeným problémem a souhlasíme s potřebou koncepčního přístupu vlády“

Po změně volá i expert Kučera

Po změně volá například expert na technologické právo Zdeněk Kučera z advokátní kanceláře Dentons. „Osobně se domnívám, že je nešťastné blokovat celé weby či IP adresy webů, jelikož se vám zkrátka může stát, že se závadným obsahem můžete zablokovat i obsah nezávadný. To konkrétní řešení v případě zmíněné záležitosti bylo nesystémové, šlo o okamžitou reakci na nečekaný stav. Pokud by ČR chtěla jít cestou blokací, tak by měla přijmout řešení systémové,“ sdělil Kučera.

Zde se podle Kučery dostáváme do obrovského střetu lidských svobod a práv a to konkrétně práva na informace a na svobodu slova. Podle právníka by zde měly nejlépe vždy rozhodovat soudy a pokud se nejedná o flagrantní porušení práva, například by mohlo jít o dětskou pornografii, terorismus a další, tak by se nemělo rozhodovat tzv. ex parte, tedy bez účasti druhé strany.

„Musí existovat jasně daný proces s jasně daným přezkumem. A to se v tomto případě nestalo,“ myslí si Kučera. „Ačkoliv nejsem čtenářem Aeronetu, tak jako právníkovi mi vadí cesta, kterou se to provedlo,“ doplnil. Argument, že kauza nakonec, jak bylo zmíněno výše, stejně skončila u soudu, je podle Kučery lichý, neboť spor zde skončil ad hoc, jednorázově, jako okamžitá reakce právě kvůli absenci běžné legislativy.

Vnitro pracuje na nové legislativě

„V současné době resort vnitra intenzivně pracuje na této konkrétní legislativě, aby mohla být předložena vládě k dalšímu rozhodnutí,“ sdělil Jiří Korbel, mluvčí ministerstva vnitra. Mimo to je aktuálně v meziresortním připomínkovém řízení materiál nazvaný Analýza kapacit státu čelit dezinformační vlně. Jde o materiál analyticko-koncepční, nelegislativní, který obsahuje sérii návrhů, jak systémově uchopit politiku vlády v oblasti dezinformací. „Ministerstvo vnitra tedy tímto materiálem připravuje koncepční a nerepresivní, tedy zejména preventivní a osvětové, uchopení protidezinformační politiky státu,“ dodal Korbel.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan novinářům ve Sněmovně řekl, že blokování dezinformačních webů není politickým rozhodnutím. „V počátku války rozhodně vláda nijak nebránila a nezasahovala proti tomu, aby čistě lživé weby podporující ruskou agresi byly blokovány. Ale v zásadě v tento moment instrumentů na to, jak situaci udržet nadále tímto způsobem, příliš nemáme, je to finálně rozhodnutí CZ.NIC,“ poznamenal.

AN
Zdroje: cz.nic; ctk; remix pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

3 komentáře: „Dezinfo weby odblokujeme, chybí zákonná opora, hrozí CZ.NIC i operátoři“

  1. […] Dezinfo weby odblokujeme, chybí zákonná opora, hrozí CZ.NIC i operátoři […]

  2. […] Dezinfo weby odblokujeme, chybí zákonná opora, hrozí CZ.NIC i operátoři […]

  3. […] Dezinfo weby odblokujeme, chybí zákonná opora, hrozí CZ.NIC i operátoři […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..