CZ.NIC Správce CZ domén

CZ.NIC odblokuje dezinformační weby ve středu

CZ.NIC odblokuje dezinformační weby ve středu. Zablokované stránky už jsou ovšem většinou na jiných doménách a jejich návštěvnosti se blíží původnímu stavu před blokací. Sdružení CZ.NIC tak odblokuje osm dezinformačních webů, jejichž domény znepřístupnilo 25. února v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Hlavním cílem tohoto opatření v době zahájení agrese Ruské federace bylo omezit šíření nepravdivých a zavádějících informací v on-line prostoru, které se snažily relativizovat, ospravedlňovat či schvalovat agresi. V současnosti již tyto weby nepředstavují z tohoto pohledu hrozbu, protože tříměsíční vypnutí se projeví na výrazném poklesu jejich návštěvnosti, tedy dodejme návštěvnosti na původních doménách, neboť mnohé weby působí již na adresách s jinou koncovkou. „Podle sdružení CZ.NIC již nehrozí bezprostřední ohrožení národní či mezinárodní počítačové bezpečnosti spojené s těmito doménami,“ sdělil mluvčí sdružení Vilém Sládek.

Důvody blokace pominuly

Jelikož podle pravidel sdružení důvody pro zablokování pominuly, požadoval CZ.NIC pro další prodloužení příkaz soudu, policie nebo kompetentního orgánu státu, což se nestalo. Sdružení už od začátku deklarovalo, že jde o mimořádné a bezprecedentní opatření, které bude v souladu s pravidly registrace každý měsíc přezkoumávat.

Dopad blokací a jejích ukončení nulový

Ukončení dvakrát prodlouženého dočasného blokování dezinformačních webů podle právníka sdružení Frank Bold Miroslava Crhy už moc velký dopad mít nebude, protože počty návštěvníků těchto webů se díky jejich novým doménám už blíží původním číslům. „Je pochopitelné, že CZ.NIC na sebe nechce brát odpovědnost za takový zásah, když nemá oporu v zákonném postupu.“

„Snahy státu o vypínání dezinformačních webů jsou dlouhodobé, a proto by měl co nejrychleji vzniknout právní rámec, který to umožní bez poškozování občanských a politických práv. Toho lze dosáhnout s pomocí expertních doporučení, které jsme připravili asi před měsícem,” doplnil.

Zablokované weby

CZ.NIC zablokoval weby Aeronet.cz, Protiproud.cz ,Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz. Na začátku března pak mobilní operátoři zablokovali stránky cz.sputniknews.com, Cz24.news, Nwoo.org, Slovanskenebe.com, Svobodnenoviny.eu a Zvedavec.org.

O sdružení CZ.NIC

Zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC bylo založeno předními poskytovateli internetových služeb v roce 1998. Hlavními činnostmi sdružení jsou provozování registru jmen domén registrovaných pod doménou CZ, zabezpečování provozu domény nejvyšší úrovně .CZ a osvěta v oblasti jmen domén. V současné době se sdružení intenzivně věnuje rozšiřování technologie DNSSEC a služby mojeID, rozvoji systému správy domén a podpoře nových technologií a projektů prospěšných pro internetovou infrastrukturu v České republice.

Sdružení provozuje také interní bezpečnostní tým CZ.NIC-CSIRT a od roku 2011 Národní CSIRT tým České republiky – CSIRT.CZ. V roce 2013 stál CZ.NIC u vzniku bezpečnostního projektu FENIX. CZ.NIC je členem sdružení EURid spravujícího evropskou doménu EU a dalších obdobně zaměřených mezinárodních společností (CENTR, ccNSO a další).

CZ.NIC chrání důvěrnost aktiv proti neautorizovanému vyzrazení. Sdružení implementuje bezpečnostní politiku informací konzistentně, plánovitě a ekonomicky efektivně. V roce 2013 získal správce české národní domény mezinárodně uznávanou certifikaci systému managementu bezpečnosti informací (ISMS), podle normy ISO 27001.

AN
Zdroje a obrázky: ctk; cz.nic

Komentáře

2 komentáře: „CZ.NIC odblokuje dezinformační weby ve středu“

  1. […] CZ.NIC odblokuje dezinformační weby ve středu […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..