RuStore - Obchod s aplikacemi VK

RuStore – ruská alternativa k obchodům s aplikacemi od VK

Ruská internetová skupina VK ve středu spustila obchod s aplikacemi s názvem RuStore. Jedná se o nejnovější úsilí, jenž je podporováno Kremlem, o vytvoření řady domácích digitálních služeb, které nahradí západní rivaly. VK (VKontakte), přezdívaný „Ruský Facebook“, uvedl, že beta verze obchodu s názvem RuStore je pro uživatele Androidu dostupná od středy.

Yandex, Sberbank, Kaspersky i ministerstvo pro digitální rozvoj

Dva největší obchody s aplikacemi na světě společností Apple a Google (Alphabet) mají omezený přístup pro ruské uživatele v reakci na akce Moskvy na Ukrajině. RuStore vznikl za podpory ruské technologické společnosti Yandex, ruské banky Sberbank, antivirové společnosti Kaspersky Lab, ale i ruského ministerstva pro digitální rozvoj.

Kreml usiluje o rychlý vývoj domácích technologických nástrojů, zatímco zvyšuje kontrolu nad internetovým prostorem. Po zahájení invaze na Ukrajinu omezil přístup k sociálním sítím Instagram, Facebook, Twitter a ke službě Google News (Zprávy Google).

Prozatím něco přes 100 aplikací

Společnost VK, která je částečně vlastněná firmou Gazprom Media a provozuje řadu online služeb od platforem sociálních médií až po rozvoz jídla, se tak stala lídrem v závodě o nahrazení západních služeb. Podle VK je v obchodu prozatím k dispozici přes 100 aplikací a další budou každým dnem přibývat.

„Jsem si jistý, že po RuStore bude poptávka jak mezi uživateli, tak vývojáři. Má všechny předpoklady, aby se stal největším ruským obchodem s aplikacemi,“ sdělil generální ředitel VK Vladimir Kirijenko. „Vytvoření ruského obchodu s aplikacemi je zásadní úkol, který si žádaly tržní podmínky,“ řekl k uvedení platformy ministr pro digitální rozvoj Maxut Šadajev.

Odliv IT specialistů

Tváří v tvář odlivu IT specialistů v prvních týdnech války, kterou ovšem Rusko nazývá „zvláštní vojenskou operací“ na Ukrajině, slíbila ruská vláda daňové úlevy z příjmu a zvýhodněné půjčky pro technologické společnosti či odklad vojenské služby pro zaměstnance ve snaze udržet je v Rusku. K přechodu k tuzemským poskytovatelům také uživatele nabádají samotní politici.

AN
Zdroje a obrázky: reuters; remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..