Xbox Logo

Keystone – nejmenší Xbox pro steamování her od Microsoftu

Několik let panovaly zvěsti, že Microsoft zkoumá nějakou formu streamovaní, která by nabídla Xbox Cloud Gaming prostřednictvím dostupnějšího zařízení, podobně jako Chromecast a Google Stadia. První nápovědou byl Project Hobart. V poslední době se hovoří o Keystone, což by měl být nejmenší a nejlevnější Xbox, každopádně nepředstavujte si žádnou klasickou herní konzoli.

Nyní tedy můžeme potvrdit, že zvěsti se staly skutečně pravdou, a jde o modernizované zařízení pro streamování HDMI, které provozuje Xbox Game Pass a jeho cloudovou herní službu. Microsoftu však bude ještě nějakou chvíli trvat, než prozkoumá další iterace produktu a než ho uvede na trh. V prohlášení mluvčí Microsoftu popsal svůj závazek snížit hranice obsahu Xboxu prostřednictvím levného hardwaru a zároveň uznal, že stávající verze Keystone potřebuje před uvedením do provozu trochu více času na dokončení.

Představa jednoho z fanoušků, jak by mohl Keystone vypadat
Představa jednoho z fanoušků, jak by mohl Keystone vypadat

Prohlášení ke Keystone

„Naše vize pro Xbox Cloud Gaming je neochvějná, naším cílem je umožnit lidem hrát hry, které chtějí, na zařízeních, která chtějí, kdekoli chtějí. Jak bylo oznámeno minulý rok, pracujeme na zařízení pro streamování her s kódovým označením Keystone, které by bylo možné připojit k jakékoli televizi nebo monitoru bez potřeby konzole,“ uvedl mluvčí Microsoftu.

„V rámci jakékoliv technické cesty neustále vyhodnocujeme naše úsilí, přezkoumáváme naše poznatky a zjištujeme, jestli našim zákazníkům opravdu přinášíme nějakou přidanou hodnotu. Rozhodli jsme se odklonit se od současné iterace zařízení Keystone a přeorientovat naše úsilí na nový přístup, který nám v budoucnu umožní poskytovat Xbox Cloud Gaming většímu počtu hráčů po celém světě.“

Operační systém?

Budeme teď samozřejmě jen spekulovat, každopádně Keystone by nakonec mohl provozovat nějaký druh zeštíhleného Windows nebo Xbox OS, vzhledem k tomu, že „Keystone“ se původně objevil v seznamu OS vedle různých platforem Xbox jako „ERA“ a „GameOS“. Využití systému Windows namísto alternativ, jako je Android, by společnosti Microsoft umožnilo nabízet vlastní aplikace pro streamování médií, jako je Microsoft Movies & TV. I když použití Android OSP by bylo samozřejmě potenciálně rychlejší cestou na trh.

Dává to smysl

Nízkonákladové streamovací zařízení dává z obchodního hlediska zřejmý smysl, protože Microsoft usiluje o to, aby Xbox Game Pass přinesl více domácnostem, které možná nemají zájem vlastnit plnohodnotnou konzoli. Microsoft již dříve naznačil, že přinese televizní aplikace také pro Xbox Cloud Gaming, což by bariéru ještě více snížilo.

Xbox Cloud Gaming a Keystone

Protože Stadia nezazářila na trhu tak, jak Google pravděpodobně doufal, Microsoft se nyní snaží o svůj vlastní projekt. Xbox Cloud Gaming se rozšířil na počítače, mobilní zařízení a konzole Xbox v rámci předplatného Xbox Game Pass Ultimate v hodnotě 15 $ měsíčně. I když je tedy technicky stále v beta verzi téměř rok po spuštění. Taková Stadia však může běžet na relativně levných zařízeních Chromecast od Googlu, plus NVIDIA Shield TV a četných Smart TV. Microsoft si očividně dává pozor na své vlastní streamovací zařízení, takže to nakonec nevypadá, že by mělo ke spuštění a vypuštění Keystone dojít úplně v blízké budoucnosti.

AN
Zdroje a obrázky: engadget; windows central; logo.wine

Komentáře

2 komentáře: „Keystone – nejmenší Xbox pro steamování her od Microsoftu“

  1. […] Keystone – nejmenší Xbox pro steamování her od Microsoftu […]

  2. […] Keystone – nejmenší Xbox pro steamování her od Microsoftu […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..