Ilustrační obrázek - Windows 11, notebook

Windows si z ruských IP adres nestáhnete, Microsoft ho pozastavil

Windows si z ruských IP adres nestáhnete, jelikož americká společnost Microsoft pro Rusy stahování zastavila. Microsoft je jednou ze společností, které letos v březnu pozastavily činnost v Rusku. O problémech se stahováním operačních systémů z ruských IP adres se přesvědčili redaktoři ruského serveru CNews, který se zaměřuje na informační technologie.

Microsoft se k omezení stahování zatím oficiálně nevyjádřil, ruští uživatelé však obdrží chybovou zprávu při pokusu o získání Windows 10 nebo Windows 11. Problémy jsou hlášeny i při stahování některých dalších doplňků, jako je Media Creation Tool. Když se kupříkladu pokusíte stáhnout bitovou kopii Windows 11, tak portál Microsoft zobrazí hlášku „Vyskytl se problém s vaším požadavkem“. Pokud si potřebujete stáhnout Media Creation Tool, pak web oznámí, že soubor na serveru chybí, a vrátí chybu 404 (404 – Soubor nebo adresář nenalezen).

Řešení? Zbavit se ruské IP

Kontrola redaktorů CNews ukázala, že nemožnost stahování nezávisí na poskytovateli. Problém se projevil na pevném internetu Beeline a také při připojení přes mobilní internet MTS, Beeline a Tele2. Redaktoři CNews tak přispěchali s alternativním řešením pro ruské uživatele a doporučili jim změnit si IP adresu na zahraniční. Je však též nutné změnit jazyk webu. Funkce stahování distribucí Windows 10 a Windows 11, stejně jako dalšího softwaru společnosti Microsoft z webu společnosti, fungovala správně do 18. června 2022. K získání přístupu k potřebnému obsahu je tedy potřeba se zbavit ruské IP adresy.

Windows – Nejoblíbenější OS pro desktop

Připomeňme, že Windows je nejoblíbenější desktopový operační systém na světě. V květnu 2022 zaujímal 75,54 % celosvětového trhu oproti 14,98 % pro Apple macOS a 2,45 % pro všechny distribuce Linuxu (statistiky StatCounter). Nejoblíbenější verzí Windows v květnu 2022 byl Windows 10 (71,82 %). Následoval Windows 7 (13,03 %) a první trojici uzavřel Windows 11 s 10,08 %.

AN

Úvodní obrázek: pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..