Křišťálový špendlík

Křišťálový špendlík – Mapy Google v Česku ocenily nejlepší podniky

Křišťálový špendlík je ocení pro nejlepší restaurace a podniky v České republice, které nově udělují Mapy Google. Letos v červnu tomu tedy bylo poprvé, kdy od Googlu obdrželo deset podniků z oboru gastronomie, jenž dostaly od svých zákazníků nejlepší hodnocení, cenu v podobě Křištálového špendlíku.

„Ocenění Křišťálový špendlík sice předává Google na základě hodnocení podniků v Mapách a ve Vyhledávání, ale ve skutečnosti je to vlastně cena uživatelů. Za každou recenzí je spokojený zákazník, který to místo navštívil, byl z něj nadšený, a proto mu udělil to nejlepší hodnocení. Podniky jsme chtěli touto cestou odměnit za jejich práci. Lidé i ze vzdálenějších koutů Česka je pak budou moci navštívit třeba během letního cestování,“ sdělila tisková mluvčí Googlu Iva Fialová.

Deset cen pro deset regionů ČR

Google v Česku rozdával po celý červen ceny dle regionů, celkem jich udělil deset, jednu za každou oblast: Praha, Východní Čechy, Střední Čechy, Jižní Čechy, Západní Čechy, Severní Čechy, Vysočina, Jižní Morava, Střední a východní Morava, Severní Morava a Slezsko. Křišťálový špendlík Mapy Google udělovaly postupně, první podnik byl zveřejněn v úterý 7. června, seznam oceněných pak Google zkompletoval ve čtvrtek 23. června.

Kromě samotných uživatelských recenzí rozhodoval i jejich počet (muselo jich být alespoň 300) a také to, jestli měly podniky kompletně vyplněný a aktualizovaný Firemní profil jak v Mapách Googlu, tak i v samotném vyhledávači.

Kritéria pro ocenění Křišťálový špendlík od Mapy Google
  • Poskytování služeb v oblasti pohostinství a gastronomie
  • Kompletní, správně vyplněný a aktualizovaný Firemní profil na Mapách a ve Vyhledávání Google
  • Minimální počet 300 uživatelských recenzí na Firemním profilu.
  • Získání nejlepšího hodnocení od zákazníků v daném regionu, a toto hodnocení bylo současně vyšší než 4,5 hvězdiček z 5.
  • V každém z deseti určených regionů byl vybrán dle těchto kritérií jeden oceněný (podle dat aktuálních k 30.4.2022).

Vítězové jednotlivých oblastí

Praha – Vallmo restaurant

Restaurace Vallmo se zaměřuje na moderní evropskou kuchyni s využitím českých surovin. V krásném interiéru provozovny, která se nachází v blízkosti Výtoně, je jejich cílem spojení chuťového a vizuálního zážitku s příjemnou chvílí strávenou u dobrého jídla. Šéfkuchař a majitel restaurace Martin Makovička pochází z Třeboně, ale zkušenosti čerpal v michelinských restauracích v Irsku či Kanadě. Podnik založil těsně před pandemií a je jeho prvním vlastním konceptem. „Recept na úspěch je jen jediný a to tvrdá práce, vytrvalost a důraz na detail. Důležité je mluvit a naslouchat lidem, jak zákazníkům, tak zaměstnancům,” uvedl Makovička. I přes nelehké období posledních dvou let, kdy musela být restaurace většinu času zavřená, si dokázala okamžitě získat přízeň zákazníků, a to zejména svým důrazem na kvalitní české suroviny a ryby z Třeboně.

Vysočina – Restaurace Měšťanský pivovar Polná

Žil tady Bohumil Hrabal a majitelé svoji práci dělají srdcem. Krásný pivovar v Polné byl před lety zachráněn před demolicí, následně jej převzali manželé Pártlovi, kteří zde vybudovali restauraci a penzion. V jejich Firemním profilu na Mapách Google se to jen hemží nádhernými vzkazy od spokojených zákazníků, kteří nejvíce oceňují zdejší atmosféru, houževnatost majitelů a útulná zákoutí v zeleni, ale samozřejmě i dobré jídlo. „Naše motto je: Vše co děláš srdcem, přináší spokojenost všem! – a to je hlavní důvod našeho úspěchu,“ popisuje majitel Ladislav Pártl, který občas v restauraci zaskakuje i jako číšník. Z ocenění Křišťálový špendlík má velkou radost. „Děkujeme našim hostům, právě oni o tom rozhodli, a my se na ně opět těšíme,“ vzkazuje.

Jižní Morava – La Cucina Nera

Restaurace La Cucina Nera je u svých zákazníků podle recenzí na Mapách Google nejvíce ceněna kvůli výborné pizze, která prý chutná jako v Itálii. Tradiční pizzu a další pochutiny tady připravují v peci na vysušeném bukovém dřevě. Restaurace své zákazníky ale rozmazluje třeba i kvalitními víny z Rakouska, Španělska a Itálie, čerstvou chlazenou domácí limonádou nebo vynikající kávou. „Dělat věci poctivě, mít trpělivost a nenechat se odradit dílčími neúspěchy. Pokud se držíte cíle, úspěch se dříve nebo později dostaví,“ odhalují svůj recept na úspěch majitelé podniku, Miroslav Jochman a Petr Kolář. „Děkujeme, ocenění si velice, opravdu, vážíme,“ vzkazují svým zákazníkům.

Severní Čechy – Sagarmatha

Severní Čechy jsou krajinou hor a krásné přírody, proto také přitahují velké množství turistů. Zlákaly také bratry Rayamajhiovy, kteří si v Liberci založili tradiční nepálskou a indickou restauraci. Zdánlivě obyčejná restaurace se na Mapách Google může pochlubit obrovským množstvím pochval od svých hostů – za vynikající jídlo i bleskurychlou obsluhu. Bratři tvrdí, že za oceněním restaurace stojí hlavně jejich vášeň pro práci. „Rádi bychom poděkovali všem, kteří nás přímo či nepřímo podporují, za náš úspěch. Zejména jsme vděční, že nám naši zákazníci zachovávají lásku,“ řekl k ocenění Křišťálový špendlík jeden z bratrů-majitelů, Kishor Rayamajhi.

Střední a východní Morava – Kavárna CANALL

Retro nábytek, útulný interiér a špičková káva. Koncept kavárny CANALL je ve své lokalitě jedinečný. Majitelé Vendula Hronová a Libor Hanslík ji sami prezentují jako „trochu jinou kavárnu v centru Prostějova“. Vendula a její partner před sedmi lety cestovali po Laosu a přemítali, co dál. Jejich společná láska ke kávě je nakonec přivedla k nápadu založit si kavárnu. Že to byl opravdu dobrý krok, ukazují i nesčetné recenze na Firemním profilu kavárny na Mapách Google, kde lidé nejčastěji oceňují právě výbornou kávu, ale rozplývají se i nad zákusky, příjemným prostředím a milou obsluhou. A jaký je recept majitelky na úspěch? „Dělat věci s láskou, poctivě a nesnažit se vyhovět každému, protože to nejde,“ říká Vendula Hronová.

Severní Morava a Slezsko – Pelmeški

Ostravák a vyučený kuchař Martin Štubňa poznal díky své manželce kouzlo východoevropské kuchyně, pro kterou se nadchl. S pomocí své tchyně vypiloval receptury jak tradičních ruských pelmení (masem plněných a vařených těstových taštiček), tak i populárních ukrajinských varenyků ve tvaru čtverce nebo půlměsíce, které se mohou podávat na sladko i na slano. Se svými těstovými taštičkami objevil v Ostravě díru na trhu, a tak teď už čtvrtým rokem dělá radost svým zákazníkům, kteří ho za to pravidelně vychvalují v recenzích na Mapách Google.

Východní Čechy – LoriCafé Kuks

Rodinná kavárna se nachází v obci Kuks, která je proslulá nádherným barokním lázeňským areálem se špitálem a sochařskou výzdobou z dílny Matyáše Bernarda Brauna. Na historickou památku je krásný výhled také z oken oceněné kavárny. Manželé Lorencovi dříve provozovali penzion v Janských lázních, poté ale přesunuli své podnikání právě do této výjimečné lokality, která je přímo nadchla. Stejně tak jako jejich kavárna zákazníky, kteří si v recenzích na Mapách Google velmi pochvalují skvělou obsluhu, krásný výhled na Kuks, ale i příjemné prostředí a výborné jídlo a zákusky.

Střední Čechy – Karlštejn 34

Řemeslné bistro kořeněné kulturou, tak majitelé popisují svůj podnik Karlštejn 34. O víkendech zde pořádají koncerty, workshopy, vernisáže či degustace. Snaží se tak nejen podporovat kulturu, ale také na Karlštejně obnovit místní komunitní život, který s rozmachem masového turismu téměř vymizel.

Jižní Čechy – Divoký Bistro

Za zrodem Divokýho Bistra stála spíše náhoda. Strýc majitelky Jitky Sauvage vlastnil dlouhá léta kemp u rybníka uprostřed krásné šumavské přírody. Součástí podniku byl bufet s nabídkou tradičních utopenců či klobásek, ve kterém se majitelka sama od mala pohybovala. Jitce Sauvage, která je původním povoláním učitelka, láska ke gastru zůstala a dokonce na čas pracovala v prestižní pražské restauraci. Když jí a jejímu tehdejšímu francouzskému příteli Cyrilovi, který byl povoláním kuchař, strýc kemp nabídl k provozování, rozhodli se této příležitosti využít.

Západní Čechy – Kafe Smetanka

Zuzana a Pavel se před lety každý na vlastní pěst rozhodli procestovat svět. Oba chtěli načerpat zahraniční kulinářské zkušenosti a rozšířit si obzory. Jejich cesty se střetly v roce 2018, kdy je společná láska ke gastronomii a touha nabídnout něco jiného přivedla k nápadu založit kavárničku v centru Plzně. Později se spolu s ní přesunuli do lesoparku Homolka v Plzni na Slovanech, kam do Kafe Smetanka dnes proudí nadšení zákazníci. V recenzích na Mapách Google si pochvalují jak půvabné místo pod korunami stromů, tak i výběrovou kávu, na kterou si oba majitelé potrpí. „Snažíme se dělat věci tak, jak bychom je sami chtěli dostat. To je naše motto už od začátku. A kromě kvalitních produktů je pro nás stěžejní být na naše zákazníky milí a příjemní a dělat všechno s úsměvem. Funguje to potom i obráceně,” komentují svůj úspěch majitelé.

Cena Křištálový špendlík Mapy Google
Cena Křištálový špendlík Mapy Google

Cena Křišťálový špendlík

Samotnou cenu Křišťálový špendlík od Mapy Google realizovala mladá česká značka Klimchi, při výběru přitom bylo důležité držet se české sklářské tradice. Klimchi sídlí v Kamenickém Šenově v srdci Křišťálového údolí na severu Čech, za sebou má přitom více než staletý odkaz sklárny Jílek, kde tvorba značky Klimchi vzniká ruční výrobou.

Za návrhem ceny stojí designér a sklářský výtvarník František Jungvirt, který působí na pozici kreativního ředitele Klimchi. Cena v podobě špendlíku na první pohled odkazuje jak k jejímu názvu, tak i k samotnému logu, které Mapy Google využívají. Podoba nese ale také hlubší význam. „Samotný materiál, ze kterého je cena vyrobena, reprezentuje křehkost vztahů mezi podnikateli a jejich zákazníky. Bublinky sody, které vytvořily uvnitř každého špendlíku neopakovatelnou kresbu, zase představují tisíce míst nacházejících se na Mapách Google,“ vysvětlil autor cen.

AN
Zdroje a obrázky: withgoogle

Komentáře

2 komentáře: „Křišťálový špendlík – Mapy Google v Česku ocenily nejlepší podniky“

  1. […] Křišťálový špendlík – Mapy Google v Česku ocenily nejlepší podniky […]

  2. […] Křišťálový špendlík – Mapy Google v Česku ocenily nejlepší podniky […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..