Ilustrační obrázek - Auto Tachometr

Tržby tuzemských automobilek v loňském roce vzrostly o 5,9 %

Tržby tuzemských automobilek a výrobců dílů v loňském roce vzrostly o 5,9 % na 1,102 bilionu Kč. Objem exportu se navýšil o 4,5 % na 911,5 miliardy korun. Výsledky ovlivnila pandemie covidu, nedostatek polovodičů, problémy v logistice či nedostatek surovin a také jejich zdražování. Tudíž v celkovém součtu jde o velmi solidní výsledky českého autoprůmyslu, a to navzdory poklesu výroby. Data oznámilo Sdružení automobilového průmyslu na dnešní tiskové konferenci.

Koncoví výrobci vozidel zvýšili tržby o 4,2 % na 632,4 miliardy korun a dodavatelé dílů pak o 7,8 % na 447,1 miliardy Kč. Nejvýznamnějším odbytištěm automobilek byly nadále země Evropské unie, jejichž podíl činil něco přes 80 %. Úplně největšíme trhem bylo Německo s 29,6 %. Výroba osobních aut v Česku loni klesla meziročně o 4,1 % na 1,105 milionu vozů. Proti předcovidovému roku 2019 to bylo o téměř 23 % méně.

Automovilový průmysl se potýká s kombinací mnoha negativních faktorů

„Automobilový průmysl se už třetím rokem potýká s kombinací mnoha negativních faktorů. I když si rok 2021 patrně zapamatujeme jako rok čipové krize, s problémy se nepotýkali jen odběratelé polovodičů. Dodavatelské řetězce a logistika stále ještě zdaleka nefungují tak, jak jsme byli dříve zvyklí. Výrazně se prodloužily dodací lhůty dílů a surovin a v důsledku toho došlo k výraznému nárůstu cen vstupů,“ sdělil prezident Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn.

Dle Martina Jahna sice přetrvává vysoká poptávka po nových automobilech, ale situace ve výrobě zůstává nadále složitá. Ovlivňuje jí přetrvávající nedostatek čipů, lockdown v Číně nebo přerušení dodávek kvůli válce na Ukrajině. „Teprve květen, kdy výroba aut dosáhla předkrizové hranice 120.000 aut, přinesl do výroby v Česku alespoň trochu optimismu, nicméně letošní rok bude nejkritičtější z posledních tří. V příštím roce by se náš autoprůmysl měl vrátit do starých dobrých zajetých kolejí,“ dodal Jahn.

Na výrobce podle viceprezidenta sdružení Miroslava Dvořáka doléhají rostoucí ceny energií. Náklady na energie v některých firmách vzrostly pěti až sedminásobně, což je limituje v investicích a zvyšování mezd. Navíc ztrácejí konkurenceschopnost vůči zemím, které energie zastropovaly. „Celé situaci nepomáhají ani odbory, které mají v této složité době nereálné požadavky. Zbytečně tak tříštíme síly zdlouhavým vyjednáváním,“ dodal Dvořák.

Přísnější emisní normy a zvažovaný zákaz aut se spalovacími motory

V budoucnu firmy v autoprůmyslu nejvíce ovlivní nově chystaná přísnější emisní norma Euro 7, která by v letech 2025 až 2027 znamenala konec výroby několika modelů v tuzemsku, zejména menších aut typu Fabie. Pak je zasáhne také zvažovaný zákaz výroby vozidel se spalovacími motory od roku 2035.

Udržení klíčových zaměstnanců

Firmám sdružení se podařilo udržet klíčové zaměstnance, jejich celkový počet se zvýšil o 0,8 % na 139.228 osob. Průměrná mzda se zvýšila o 2,2 % na 46.292 Kč, což bylo o 22 % nad celorepublikovým průměrem.

Automobilový průmysl jako významný zaměstnavatel

Členské firmy sdružení zaměstnávají 13 procent všech pracovníků zpracovatelského průmyslu a vytváří 28 procent tržeb tohoto odvětví.

„Zaměstnanost, nadprůměrné mzdy a daňové odvody mají pozitivní dopad nejen na rozvoj prakticky všech regionů Česka, ale také na tuzemský rozpočet, do kterého odvětví ročně přispívá na přímých daních a povinných odvodech odhadem okolo 70 miliard korun. Automotive je navíc lídrem v oblasti vědy, výzkumu a inovacích v českém průmyslu, ať už z pohledu rostoucího podílu počtu pracovníků ve výzkumu a vývoji ve firmách, tak i z pohledu celkových investic, které tvoří téměř třetinu všech průmyslových investic do V&V u nás,“ říká Miroslav Dvořák, viceprezident Sdružení automobilového průmyslu a předseda představenstva MOTOR JIKOV Group.

AutoSAP – Sdružení automobilového průmyslu

AutoSAP je dobrovolné sdružení společností zapojených do výrobního řetězce automobilového průmyslu České republiky. Sdružuje také výzkumné instituce, školy a další podobné subjekty nebo fyzické osoby, které mají zájem aktivně přispívat k rozvoji českého automobilového průmyslu. Vytváří platformu pro jejich vzájemnou komunikaci a podporu společných cílů.

Sdružení automobilového průmyslu vzniklo 27. června 1989 podpisem Smlouvy o sdružení organizací automobilového průmyslu sedmnácti společnostmi. Právní subjektivitu získalo zápisem do podnikového rejstříku dne 19. června 1991, a to na základě „Společenské smlouvy o Sdružení automobilového průmyslu“. Z důvodu rychlého rozvoje právního prostředí na počátku 90. let, byla tato smlouva následně převedena na smlouvu o zájmovém sdružení právnických osob, zapsaném v rejstříku sdružení. Po tom co vstoupil v platnost nový občanský zákoník, bylo k 1. lednu 2017 zapsáno jako Spolek ve Spolkovém rejstříku vedeném u Městského soudu v Praze pod spisovou značkou L 67474.

AN
Zdroje a obrázky: autosap; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..