USA TikTok

Komisař americké FCC vyzval Google a Apple k zákazu aplikace TikTok

Federalní komisař FCC vyzval Google a Apple k zákazu aplikace TikTok. FCC naléhá, aby obě zmiňované společnosti odstranily TikTok ze svých obchodů s aplikacemi kvůli obavám, že jsou v Číně přístupná uživatelská data z velmi populární platformy sociálních médií.

V nedávném tweetu sdílel komisař FCC Brendan Carr dopis adresovaný Timu Cookovi a Sundaru Pichaiovi, generálním ředitelům společnosti Apple a mateřské společnosti Google Alphabet. Vyjádřil znepokojení nad čínským vlastnictvím TikToku.

Brendan Carr nemůže sám donutit obě spolčnosti, aby zakázali TikTok, protože FCC nereguluje obchody s aplikacemi. Carr, jeden ze tří Trumpem jmenovaných komisařů FCC, kteří jsou stále ve funkci, odkazoval na nedávnou zprávu BuzzFeed News , která odhalila, že zaměstnanci mateřské společnosti TikTok, ByteDance, sídlící v Pekingu, opakovaně přistupovali k soukromým informacím o uživatelích v USA, navzdory ujištění společnosti o opaku. Zdůraznil, že TikTok není zdaleka jen zábavná video platforma pro mladé lidi, přičemž tento aspekt jejich podnikání nazval „ovčím hávem“, kterým maskuje sofistikovaný nástroj hromadného sledování.

Riziko pro národní bezpečnost

„Je jasné, že TikTok představuje nepřijatelné riziko pro národní bezpečnost, protože jeho rozsáhlá data jsou kombinována se zjevně nekontrolovaným přístupem Pekingu k těmto datům,“ napsal Carr. „Je ale jasné, že chování TikToku a nepravdivá prohlášení týkající se neomezeného přístupu, který mají osoby v Pekingu k citlivým datům uživatelů z USA, není v souladu se zásadami, které obě vaše společnosti vyžadují, aby každá aplikace dodržovala jako podmínku pro zachování dostupnosti ve vašich obchodech s aplikacemi.“

TikTok se těší obrovské popularitě

TikTok v posledních letech získal obrovskou popularitu tím, že uživatelům umožňuje vytvářet krátká videa, doprovodit je hudbou a upravovat vizuálními efekty, streamovat živě a komunikovat s ostatními, to vše dotykem chytrého telefonu. Jeho funkce a obchodní model jsou podobné Instagramu. Uživatelé mohou zdarma sledovat, zveřejňovat a zapojovat se do videí TikTok, zatímco společnost vydělává peníze na reklamách.

TikTok v centru zájmu regulátorů

Praktiky a vlastnictví TikToku v oblasti zabezpečení dat již dlouho přitahovaly kontrolu regulátorů a konzervativních politiků. Kritici aplikace se obávají, že by do soukromí milionů jejích uživatelů mohla vpadnout Čínská komunistická strana – subjekt s mezinárodními ambicemi, o kterém je známo, že používá sofistikované technologické nástroje ke sledování a potlačování vlastního obyvatelstva.

To bylo identifikováno jako potenciální národní bezpečnostní hrozba v roce 2019, kdy se američtí představitelé obrátili na ByteDance se svými obavami. To se proměnilo ve formální vyšetřování národní bezpečnosti vedené Výborem pro zahraniční investice ve Spojených státech (CFIUS, vládním orgánem, který má za úkol prověřovat zahraniční investice na základě jejich důsledků pro národní bezpečnost.

V roce 2020 podepsal prezident Donald Trump dva příkazy , které měly zakázat TikTok ve Spojených státech. Společnosti ovšem ujistili jeho administrativu, že všechna americká data, která mají v držení, byla uložena na serverech ve Spojených státech a zálohována v Singapuru. ByteDance později uzavřel dohodu , která umožnila TikToku pokračovat v provozu pod jeho vlastnictvím ve Spojených státech za předpokladu, že bude spolupracovat s poskytovatelem databází se sídlem v USA.

FCC – Federální komise pro komunikaci

Federální komise pro komunikaci (Federal Communications Commission FCC ) je nezávislá agentura vlády Spojených států vytvořená statutem (47 USC §151 a 47 USC §154) pro regulaci mezistátní komunikace prostřednictvím rádia, televize, drátu, satelitu a kabelu. FCC si zachovává jurisdikci v oblasti širokopásmového přístupu , spravedlivé hospodářské soutěže, využívání rádiových frekvencí, odpovědnosti médií, veřejné bezpečnosti a vnitřní bezpečnosti.

FCC byla založena zákonem o komunikacích z roku 1934, aby nahradila funkce rádiové regulace Federální rozhlasové komise. Převzala nařízení o drátové komunikaci od Interstate Commerce Commission.

AN
Zdroje a obrázky: washingtonpost; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „Komisař americké FCC vyzval Google a Apple k zákazu aplikace TikTok“

  1. […] Komisař americké FCC vyzval Google a Apple k zákazu aplikace TikTok […]

  2. […] Komisař americké FCC vyzval Google a Apple k zákazu aplikace TikTok […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..