Facebook Reels

Facebook spustil celosvětově Reels, konkuruje tím dál TikToku

Krátká videa se stala výrazným trendem dnešní doby a můžeme se s nimi setkat již na některých platformách. Facebook samozřejmě nechtěl zůstat po zadu, nejdříve touto funkcí vybvil Instagram. Nyní je dostupná již i přímo na Facebooku. Po spuštění nejprve jen ve Spojených státech letos v září se Facebook Reels stávají celosvětově dostupnými ve více než 150 zemích a Facebook tím dále a více konkuruje TikToku.

Facebook Reels

Nová funkce je klíčovou součástí reakce Meta na výrazný úspěch TikToku. Facebook Reels umožňují tvůrcům sdílet krátký videoobsah na Facebooku nebo cross post Reels z Instagramu, aby tím oslovili širší publikum. Kromě globálního spuštění Facebook také zavádí kreativnější nástroje a nové způsoby, jak mohou tvůrci vydělávat peníze ze svých Reels prostřednictvím reklamy.

Zatímco Reels nejprve začal jako způsob, jak přímo bojovat proti TikTok pomocí funkce v aplikaci Instagram, Meta si brzy uvědomila, že by mohla vytvořit silnější protiofenzívu, pokud by do mixu vnesla také Facebook. Reels jsou nyní jejím zdaleka nejrychleji rostoucím formátem obsahu. Společnost také uvádí, že právě Reels nejvýrazněji přispěly k růstu na Instagramu a velmi rychle rostlou také na Facebooku.

Monetizace

Reels však v současné době monetizuje nižší rychlostí než jiné formáty obsahu, jako jsou informační kanály a příběhy Instagramu. Meta ovšem věří, že se to časem změní. V této souvislosti společnost rozšiřuje testy překryvných reklam Facebook Reels Overlay Ads na všechny tvůrce Reels v USA, Kanadě a Mexiku. Do poloviny března se má test rozšířit do téměř všech 50+ zemí, kde jsou již reklamy in-stream dostupné.

Stojí za zmínku, že videoreklamy In-stream se dnes spouštějí pouze u videí na Facebooku, nikoli na Reels. To znamená, že tyto nové překryvné reklamy představují první pokus Facebooku přinést příjmy z reklamy přímo na Reels.

Tvůrci, kteří se účastní testů reklam, si budou moci vyzkoušet dva různé formáty reklamy, a to bannery a samolepky. Jedná se o nepřerušované reklamy, jelikož jsou průhledně umístěny nad přehrávaným obsahem, místo toho, aby pozastavily video, aby se reklama zobrazila. Bannerové reklamy se zobrazují jako poloprůhledné překrytí ve spodní části, zatímco nálepky jsou statické obrázky, které lze umístit kamkoli. Facebook poté vybere reklamu, která se zobrazí v rámci, který je pro diváka nejvhodnější.

Facebook Stars

Kromě reklam budou moci tvůrci brzy zpeněžit své Reels pomocí Stars, tato funkce je již nabízena na Facebooku Live. A v současné době dostávají přímé platby také úspěšní tvůrci. Bonusový program Reels Play, který je součástí většího fondu pro tvůrce Meta v hodnotě 1 miliardy dolarů, může generovat obrovské bonusy. Někteří tvůrci vydělávají až 35 000 dolarů měsíčně. Ale dlouhodobější životaschopnost fondů pro tvůrce je stále předmětem diskuse.

AN
Zdroje a obrázky: meta


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Facebook spustil celosvětově Reels, konkuruje tím dál TikToku“

  1. […] Facebook spustil celosvětově Reels, konkuruje tím dál TikToku […]

  2. […] Facebook spustil celosvětově Reels, konkuruje tím dál TikToku […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..