Optická vlákna - Internet 50 Gb/s - Nejblíže k nasazení je Švýcarsko

Internet 50 Gb/s – Nejblíže k nasazení je Švýcarsko, vyzkoušelo ho už v bězné síti

Internet 50 Gb/s v běžné síti se může zdát našincům jako scify, Švýcarsko to ale vidí jinak. Švýcarská firma Swisscom je první telekomunikační společností, která otestovala novou technologii 50G-PON v reálném provozu. Největší operátor ve Švýcarsku ji sice poprvé ověřil již před dvěma lety, tehdy se tak ovšem stalo v laboratorních podmínkách.

Nový standard G.9804.3

Mezitím už Mezinárodní telekomunikační unie schválila nový standard G.9804.3, který počítá s tím, že na pasivních optických sítích o délkách až 20 km potečou data rychlostmi 50 Gb/s v obou směrech, případně s asymetrickým poměrem 1:2 či 1:4. Swisscom testoval právě druhou variantu s 25 Gb/s uplinkem.

Internet 50 Gb/s nejpozději v roce 2025

Firma chce 50 gigové linky zavést do praxe nejpozději v roce 2025, kdy už bude běžnější potřebný hardware, na kterém pracují Nokia, Huawei, ZTE, Cisco a další společnosti.

Dva roky už jede 10 Gb/s

Swisscom mimochodem pro domácnosti už dva roky nabízí 10Gb/s optiku. Před šesti lety pak jako první Evropě nasadila technologii G.fast (nástupce DSL), která z dřívějších telefonních linek vyždímala rychlost až 500 Mb/s. Obecně pak patří mezi premianty, pokud jde o zavádění nových standardů v optických, měděných i mobilních sítích.

AN
Zdroje a obrázky: techstony; pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..