Netflix Aplikace Streamování Smartphon

Netflix hlásí úbytek téměř milion předplatitelů za poslední čtvrtletí

Netflix hlásí úbytek téměř milion předplatitelů za poslední čtvrtletí, internetová televize ve druhém čtvrtletí přišla v celém světě o 970.000 předplatitelů. Úbytek byl ale mnohem menší, než sama firma dříve předpokládala. Společnost Netflix dnes navíc uvedla, že ve třetím čtvrtletí by se měl počet předplatitelů opět vrátit k růstu. Akcie podniku po zveřejnění čtvrtletních výsledků výrazně posílily.

Firma v dubnu předpověděla, že ve druhém čtvrtletí ztratí dva miliony předplatitelů. Šokovala tak investory a vyvolala pochybnosti ohledně svých dlouhodobých vyhlídek.

Netflix přinesl revoluci v běžném sledování televize i ve filmové tvorbě, nicméně v posledních letech ho vytlačují podobné platformy nabízející služby takzvaného video on demand (doslova video na požádání) jako je HBO Max, Disney+ nebo Amazon Prime. V Česku je také populární aplikace z dílny TV Nova s názvem Voyo.

První úbytek již v prvním čtvrtletí

V prvním čtvrtletí firma vykázala první úbytek počtu předplatitelů za více než deset let. Nadále však zůstává dominantním hráčem na trhu, na konci druhého čtvrtletí měla téměř 221 milionů předplatitelů. Ve třetím čtvrtletí počítá s nárůstem počtu předplatitelů o zhruba jeden milion.

Čistý zisk se zvýšil na 1,44 miliardy

Čistý zisk společnosti Netflix se ve druhém čtvrtletí zvýšil na 1,44 miliardy dolarů (zhruba 34,5 miliardy Kč) z 1,35 miliardy dolarů před rokem. Tržby meziročně stouply o téměř 9 % na takřka 8 miliard dolarů. Společnost Netflix nyní plánuje podpořit zájem o své služby nabídkou levnějšího předplatného, v jehož rámci by se divákům zobrazovaly reklamy.

Netflix bude „trestat“ za sdílení

Netflix již z jara oznamoval, že hodlá zpoplatnit sdílení účtů mezi uživateli, kteří nesdílí společnou domácnost. Tehdy začal testovat příplatky za další uživatele v Chile, Peru či Kostarice, které činily 2,99 dolaru (necelých 72 Kč). Firma nyní oznámila, že brzy sdílení zpoplatní také v dalších zemích.

Evropa a USA prozatím mohou být v klidu, těchto klíčových trhů se to netýká. Jde o další země Latinské Ameriky, jako je Argentina, Dominikánská republika, Guatemala, Honduras a Salvador. Cena je oněch přibližně 72 Kč za další domácnost, nezpoplatňují se tedy jednotliví uživatelé, ale adresy, na nichž je Netflix sledován.

Jak Netflix odliší sdílení od cestování?

Netflix přiblížil, jak takové zpoplatnění reálně probíhá. Firma na základě IP adres, ID zařízení a aktivity umí detekovat, kdo s účtem pouze cestuje a kdo jej sdílí s ostatními. Není to žádná moc velká věda. Pokud se v účtu některý z uživatelských profilů celý rok nachází na jiném místě než ostatní domácí profily, evidentně dochází ke sdílení v rozporu s podmínkami.

Jak je to v Česku?

Služba už dnes monitoruje podezřelou aktivitu, takže se vám v Česku může stát, že sem tam budete po přihlášení požádáni, abyste ověřile dané zařízení. Na e-mail/SMS majitele účtu služba zašle kód, který je třeba do 15 minut zadat na zařízení, které je třeba ověřit. A k ověřování může docházet pravidelně a opakovaně, což nakonec může člověka natolik otrávit, že začne platit sám.

AN
Úvodní obrázek: pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „Netflix hlásí úbytek téměř milion předplatitelů za poslední čtvrtletí“

  1. […] Netflix hlásí úbytek téměř milion předplatitelů za poslední čtvrtletí […]

  2. […] Netflix hlásí úbytek téměř milion předplatitelů za poslední čtvrtletí […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..