Twitter Facebook TikTok a další sociální sítě

Britský parlament zrušil svůj TikTok účet. Poslanci měli obavu o bezpečnost dat

Britský parlament včerejšího dne zrušil svůj účet na sociální síti TikTok, kde cílil na mladší publikum. Stalo se tak po stížnostech některých vysoce postavených konzervativních poslanců, kteří vyjádřili obavy ohledně bezpečnosti dat na této platformě vlastněné čínskou společností ByteDance. Jako první o tom informoval list The Guardian.

V dopise adresovaném předsedům obou komor parlamentu protestovali proti účtu poslanci, na které Peking uvalil sankce za to, že označili zacházení s menšinovými Ujgury v Sin-ťiangu za genocidu. „Vyhlídka, že Si Ťin-pchingův režim bude mít přístup k osobním údajům v telefonech našich dětí, je důvodem k velkým obavám,“ uvádějí poslanci v textu. Dopis podepsali i šéf zahraničního výboru Dolní sněmovny Tom Tugendhat nebo někdejší předseda Konzervativní strany Iain Duncan Smith

TikTok byl pokusem o zapojení mladšího publika

„Účet byl pokusem o zapojení mladšího publika, které není vždy aktivní na našich stávajících účtech na ostatních sociálních sítích, do práce parlamentu,“ reagovali na dopis předseda Dolní sněmovny britského parlamentu Lindsay Hoyle a předseda Sněmovny lordů John McFall. Dodali, že s ohledem na zpětnou vazbu a obavy, které vyjádřili někteří poslanci, bude účet s okamžitou platností zrušen.

Účet na TikToku byl založen teprve před týdnem

Britský parlament oznámil, že si zakládá účet na sociální síti TikTok teprve minulý týden. Krok nicméně přitáhl ostrou kritiku skupiny vysoce postavených konzervativců. Zákonodárci v dopise poukázali i na to, že sociální síť vlastní čínská společnost ByteDance. Varovali, že podle čínského bezpečnostního zákona bude společnost povinna poskytnout osobní údaje uživatelů pekingské vládě. Konzervativní poslanci proto naléhali na parlament, aby účet zrušil, „dokud nebude možné poskytnout důvěryhodné záruky, že do Číny nebudou předány žádné údaje“.

Mluvčí sociální sítě TikTok označil krok parlamentu za zklamání. Poslancům zopakoval nabídku, že jim společnost objasní „veškeré nepřesnosti týkající se platformy.“

AN
Zdroje a obrázky: theguardian; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..