Ilustrační obrázek - kino

Řetězec kin Cineworld chystá vyhlásit bankrot, působí i v Česku

Řetězec kin Cineworld britské společnosti Cineworld Group, jenž je druhým největším provozovatelem kin na světě, se chystá v příštích týdnech vyhlásit bankrot. Informoval o tom dnes list The Wall Street Journal (WSJ), který se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Cineworld prostřednictvím divize Cinema City působí také v České republice, podle marketingové manažerky Lenky Tiché budou multiplexy v Česku fungovat stejně jako dosud.

Zdroje amerického listu uvedly, že firma si kvůli chystanému vyhlášení bankrotu najala právníky ze společnosti Kirkland & Ellis a poradce ze společnosti AlixPartners. Podle zdrojů se předpokládá, že Cineworld požádá o ochranu před věřiteli ve Spojených státech, kde v roce 2018 koupil řetězec kin Regal. Firma zvažuje také insolvenční řízení v Británii, uvádí s odvoláním na zdroje WSJ.

Cinema City v Česku

Multiplexy Cinema City budou podle českých zástupců fungovat v České republice stejně jako dosud. „Veškeré záležitosti vztahující se k oznámení, které se nedávno objevilo v médiích, se týkají pouze interních finančních záležitostí společnosti Cineworld Group a nebudou mít na provoz našich multiplexů či návštěvu našich zákazníků žádný vliv,“ uvedla Tichá.

Návštěvnost kin se sice zvyšuje, přesto je za očekáváním

Cineworld ve středu uvedl, že navzdory postupnému růstu poptávky z útlumu způsobeného pandemií covidu-19 zaostává návštěvnost kin za očekáváním, a to v důsledku omezené nabídky filmů. Firma nyní zkoumá své strategické možnosti, včetně případné restrukturalizace dluhu, která by pravděpodobně vedla k výraznému snížení podílů stávajících akcionářů.

Cineworld se v roce 2020 díky pomoci věřitelů těsně vyhnul bankrotu. Firma v té době kvůli šíření koronaviru zavřela všechna kina v Británii i ve Spojených státech, bez práce se tak ocitlo na 45.000 lidí.

Cinema City v České republice podle svých internetových stránek provozuje 12 multiplexů a jeden megaplex v sedmi městech, a to v Praze, Brně, Liberci, Pardubicích, Plzní, Ústí nad Labem a v Ostravě.

AN
Zdroje a obrázky: wsj; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..