Cineworld kino

Cineworld – britský provozovatel kin požádal o ochranu před věřiteli v USA

Druhý největší provozovatel kin na světě, britská společnost Cineworld Group, požádala ve Spojených státech o ochranu před věřiteli, která jí umožní pokračovat v podnikání, zatímco se bude snažit vypracovat s věřiteli plán restrukturalizace svého dluhu. Bankrot se týká podnikání v USA, Británii a Jersey. Společnost prostřednictvím divize Cinema City působí i v České republice.

Provozovatele kin trápí nižší návštěvnost. Pandemie nemoci covid-19 také omezila nabídku filmů v kinech, hlavně filmových „trháků“. Společnost Cineworld má navíc vysoký dluh. Firma se zadlužila v roce 2017, aby mohla financovat část koupě společnosti Regal za 3,6 miliardy USD (89,1 miliardy Kč), a také později, aby přežila pandemii. Její čistý dluh, včetně leasingu, na konci roku 2021 činil 8,9 miliardy USD. Bez leasingových závazků pak 4,84 miliardy USD. Tržní hodnota firmy podle úterní závěrečné ceny akcií činí pouhých 54 milionů liber (1,5 miliardy Kč).

V Česku 12 multiplexů a 1 megaplex

Cineworld provozuje více než 9 000 sálů v deseti zemích světa a má přibližně 28 000 zaměstnanců. Cinema City v České republice podle svých internetových stránek provozuje 12 multiplexů a jeden megaplex v sedmi městech, a to v Praze, Brně, Liberci, Pardubicích, Plzní, Ústí nad Labem a v Ostravě.

Spekulace o bankrotu se objevily v médiích již minulý měsíc a společnost později potvrdila, že žádost o ochranu před věřiteli v USA zvažuje. Marketingová manažerka Lenka Tichá tehdy uvedla, že multiplexy v Česku budou fungovat stejně jako dosud. „Veškeré záležitosti vztahující se k oznámení, které se nedávno objevilo v médiích, se týkají pouze interních finančních záležitostí společnosti Cineworld Group a nebudou mít na provoz našich multiplexů či návštěvu našich zákazníků žádný vliv,“ uvedla Tichá.

AN


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Cineworld – britský provozovatel kin požádal o ochranu před věřiteli v USA“

  1. […] Cineworld – britský provozovatel kin požádal o ochranu před věřiteli v USA […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..