OpenOffice 4

Kancelářšký balík OpenOffice má 333 milionů stažení, LibreOffice ho dohání

The Apache Software Foundation, tedy nadace Apache Software oznámila, že kancelářský balík OpenOffice překonal laťku 333 milionů stažení, LibreOffice však mocně dohání. Počítadlo bylo spuštěno v roce 2011 po převzetí projektu novým správcem a zahrnuje stažení z oficiálního webu a repozitáře na SourceForge.net. Další nezapočítané miliony pak připadají na jiné zdroje.

Největší zájem o OpenOffice je ve Spojených státech (55,5 milionu stažení), Francii (44,4 milionu) a Německu (34,9 milionu). Stahují se zejména edice pro Windows (89 %), následované macOS (10 %) a Linuxem (1 %). Uživatelé Windows mimochodem mohou OpenOffice od loňska stahovat i z Microsoft Store.

Právě počty stažení či dostupné zdroje jsou dnes tím jediným, čím se Apache může chlubit. Aktuální OpenOffice 4.1.13 stále vychází z osm let staré verze 4.1 a jen opravuje chyby. Nějaké funkční novinky ovšem vůbec nenabízí.

LibreOffice

Konkurenční LibreOffice je v počtu stažení za stejné období na 255 milionech, každopádně nedá se mu upřít oproti OpenOffice masivní vývoj. Tvůrci zjednodušují uživatelské rozhraní, zavádějí nové funkce, zlepšují kompatibilitu s MS Office a uvádějí software i pro další platformy. The Document Foundation za ním stojící před dvěma lety poslal otevřený dopis Apache Software, že by oba projekty měly opět spojit síly. Jeden se skutečně vyvíjí (LibreOffice), druhý má známější jméno (OpenOffice). Situace se ovšem od října 2020 nijak neposunula.

LibreOffice nedávno přinesl další větší aktualizaci s několika novinkami. Aplikaci je možné nově stáhnout i z Mac App Store, kde je ovšem placená. Kancelářský balík stojí 229 Kč (8,99 €). V obchodě Applu jej nevystavil přímo The Document Foundation, ale společnost Collabora. Ta je nicméně největším přispěvatelem LibreOffice, takže nákupem lidé podpoří další vývoj. Balík LibreOffice je dostupný též z Microsoft Store, kam jej zase publikovala německá společnost CIB. Ke stažení je tam zdarma.

AN
Zdroje a obrázky: blog openoffice; openoffice


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..