Kina v Rusku nemají co promítat

Kina v Rusku nemají co promítat, více než polovině tak hrozí uzavření

Kina v Rusku nemají co promítat, a tak nejméně polovině z nich hrozí v nejbližších měsících uzavření, varují dle agentury TASS ruští senátoři. Členové hospodářského výboru horní komory parlamentu za této situace navrhli vládě jako možné řešení, aby kina směla promítat zahraniční filmy i bez souhlasu majitelů autorských práv, ale s tím, že jim odvedou příslušné poplatky.

Ruská kina přišla o hollywoodskou produkci v důsledku západních sankcí, které mají Rusko přimět ke stažení vojsk z Ukrajiny. Snaží se místo toho nalákat diváky na filmy domácí provenience, návštěvnost kin se ale prudce propadla. „Kritický nedostatek repertoáru v příštích měsících povede k poklesu tržeb kin o více než 80 procent a k uzavření nejméně poloviny biografů. Nahradit filmy zahraničních společností, které opustily ruský trh, není v krátkodobé perspektivě možné,“ praví se ve vysvětlujících poznámkách adresovaných vládě.

Agentura TASS připomněla, že společnosti jako The Walt Disney Company, Sony Pictures a Warner Bros pozastavily v Rusku činnost „v souvislosti s událostmi na Ukrajině“.

Kina na rozdíl o jiných odvětví nemají možnost „paralelního importu“

Senátoři upozorňují, že kina v Rusku na rozdíl od ostatních odvětví postižených sankcemi nemají možnost „paralelního importu“, jak ruské úřady označují dovoz zboží bez souhlasu výrobce či vlastníka autorských práv, protože filmy „už dávno nejsou na fyzických nosičích“.

Distributoři a producenti pokračují ve výrobě filmů v Rusku a také se snaží obstarat další snímky za pomoci studií v Asii a Latinské Americe. Do oběhu se vracejí i staré ruské a sovětské filmy. Ale „ani úspěšné příklady ukázek indické a korejské kinematografie nejsou s to vrátit masového diváka do kin (…) a kompenzovat více než deset procent ztracených příjmů“, míní senátoři.

Ruským biografům letos hrozí celková ztráta ve výši nejméně 11,1 miliardy rublů (asi 4,7 miliardy Kč), přičemž letošní tržby ruských filmů nepřesáhnou 6,1 miliardy rublů (asi 2,46 miliardy Kč). Uzavření kin by ale ohrozilo životaschopnost celého filmového odvětví, které čítá 55 tisíc pracovních míst (z toho 35 tisíc v kinech a 20 tisíc při vytváření filmů), upozornil předseda hospodářského výboru Andrej Kutepov.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; remix pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..