pirátské kopie filmů v Rusku

Ruská kina promítají pirátské kopie hollywoodských filmů, obchází tím sankce

Kina v Rusku se uchylují k pirátství, aby mohla svým divákům i nadále promítat americké filmy. Po invazi Ruska na Ukrajinu oznámilo mnoho špičkových hollywoodských studií pozastavení uvádění nových filmů. Ruská kina ovšem promítají pirátské kopie stažené přes torrent.

Společnosti jako Paramount, Disney , Warner Bros a Sony zrušily uvádění filmů a ponechaly řetězce ruských kin bez amerických trháků. Podle ruské Asociace vlastníků kin není domácí filmový průmysl v zemi dostatečně lákavý, aby tuto výraznou mezeru zaplnil.

Sdružení zastupující 700 kin a 2 600 kinosálů po celé zemi uvedlo:

„Vyjadřujeme znepokojení nad vysokou pravděpodobností likvidace celého filmového průmyslu v zemi v souvislosti se zavedením rozsáhlých a bezprecedentních sankcí řady států proti Ruské federaci, včetně těch, které se přímo týkají kin.“

„Bohužel množství a kvalita ruských filmů uváděných na veřejnost neodpovídá plné poptávce kin. Kromě toho bylo uvedení některých ruských filmů z nám neznámých důvodů odloženo nebo zcela zrušeno, přestože tyto filmy získaly státní podporu na výrobu.“

Přechod k pirátství

Samozřejmě, kde je vůle, tam je cesta a Rusko uznalo za vhodné přepsat pravidla, pokud jde o jeho vlastní přežití. Možná bychom se tedy neměli divit tomu, že jak se zdá, tak internetové pirátství je právě oním směrem, kterým se ruská kina ubírají, aby dostaly diváky do sedadel.

Kolem poloviny dubna začaly na sociálních sítích populárních v Rusku, tedy předně VK (VKontakte) a Telegram, kolovat příspěvky, že některá divadla promítala hollywoodská představení. Kupříkladu 21. dubna byl na speciální akci v moskevském centru současného umění představen film The Batman, vstupenky na tuto produkci se pohybovaly kolem 500 rublů.

Zdroj sice nebyl ověřen, ale podle TorrentFreak byl film (kompletně s ruským dabingem) stažen přes torrentovou stránku. Tyto stránky umožňují sdílení souborů typu peer-to-peer a jsou často útočištěm nelegálního obsahu.

V době uveřejnění tohoto článku ruská kina stále uvádějí Batmana jako dostupného ke zhlédnutí. Promítá se též Red Notice, což je akční film z produkce Netflixu s The Rockem a Ryanem Reynoldsem. Netflix se přitom také stáhl z Ruska. Ovšem i kdyby ne, tak Red Notice nebyl nikdy uveden do kin.

„Nezákonná veřejná projekce pirátských, nebo spíše ukradených kopií filmů v kinech vyvádí ruský filmový byznys z legální scény a vrací nás do temných časů nelegálního podnikání 90. let,“ stojí v prohlášení Asociace majitelů kin.

AN
Zdroj: metro.co.uk


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Ruská kina promítají pirátské kopie hollywoodských filmů, obchází tím sankce“

  1. […] Ruská kina promítají pirátské kopie hollywoodských filmů, obchází tím sankce […]

  2. […] Ruská kina promítají pirátské kopie hollywoodských filmů, obchází tím sankce […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..