Hubbleův teleskop

Hubbleův teleskop – NASA a SpaceX prozkoumají možnost prodloužení jeho životnosti

Hubbleův teleskop – NASA a SpaceX chtějí prozkoumat možnost prodloužení jeho životnosti. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a Společnost podnikatele Elona Muska SpaceX chtějí vytvořit studii, která by prozkoumala možnosti využití lodi Dragon pro vyslání Hubbleova teleskopu na vyšší oběžnou dráhu. Cílem by bylo prodloužit stárnoucímu vesmírnému dalekohledu životnost. O tomto záměru informovala agentura Reuters.

SpaceX, jejíž loď Crew Dragon zajišťuje pro NASA přepravu astronautů a nákladu mezi Zemí a Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), bude šest měsíců trvající studii plně financovat, řekl novinářům šéf NASA pro vědu Thomas Zurbuchen. Cílem studie bude určit, zda by bylo možné loď s teleskopem bezpečně spojit a následně přesunout na stabilnější oběžnou dráhu.

Hubbleův vesmírný teleskop je na oběžné dráze od roku 1990 a od té doby přispěl k mnoha klíčovým objevům. V první dekádě 21. století prošel opravami, na nichž se podílely americké raketoplány. Od ukončení programu raketoplánů v roce 2011 astronomové zvažují různé způsoby provádění oprav stárnoucího, ale stále funkčního dalekohledu. Žádné konkrétní plány zatím představeny nebyly.

Studie také prozkoumá, zda bude nutné upravit loď Dragon tak, aby se mohla k teleskopu připojit. Měla by rovněž určit, zde budou muset být na palubě při případné misi astronauti.

AN
Zdroj: agentury


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „Hubbleův teleskop – NASA a SpaceX prozkoumají možnost prodloužení jeho životnosti“

  1. […] Hubbleův teleskop – NASA a SpaceX prozkoumají možnost prodloužení jeho životnosti […]

  2. […] Hubbleův teleskop – NASA a SpaceX prozkoumají možnost prodloužení jeho životnosti […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..