Google Lens logo

Google integroval funkci Lens přímo do svého vyhledávače

Google integroval technologii rozpoznávání obrazu Lens přímo do vyhledávacího řádku svého vyhledávače. Společnost Google už delší dobu integruje tuto svou technologii pro do některých svých produktů (kupříkladu Fotky Google či prohlížeč Chrome). Nyní však tuto technologii umístila do popředí, a to přímo na domovskou stránku svého prohlížeče. Podle Rajana Patela, viceprezidenta pro inženýrství ve společnosti Google, jde o velkou událost, domovská stránka s vyhledávacím panelem Google se totiž nemění často.

Jak jste si již patrně někteří všimli, tak tato funkce je již dostupná i v Česku. Po kliknutí na tlačítko Lens (ikonu malého fotoaparátu v barvách Googlu) můžete nahrát vlastní obrázek nebo vložit URL vybraného obrázku.

Google vyhledávání obrázků pomocí Google Lens

Tímto způsobem můžete vyhledat nejen zdroj obrázku, ale i podobně vypadající obrázky. Kromě toho vám aplikace poskytne informace o tom, co je na obrázku. Tímto způsobem tedy můžete vkládat například také fotografie rostlin, přičemž Google se vám pokusí odpovědět, o jakou rostlinu se jedná a přidá i další fotografie pro porovnání. Pokud vložíte obrázek výrobku, Google Lens vyhledá, na kterých stránkách je možné produkt zakoupit.

K dispozici je také několik dalších funkcí. Pokud například vložíte obrázek obsahující text, budete moci text zkopírovat, a dokonce i přeložit. V případě, že vložíte QR kód, aplikace vám o něm poskytne všechny dostupné informace. Google také umí dohledat odkaz, který vám může pomoci zpětně dohledat původ obrázku.

Každopádně pokud již aplikaci Google Lens znáte, tak vás žádná z těchto funkcí nepřekvapí. Rozhodně ale tím, že Google integroval funkci Lens přímo do vyhledávače, poskytl znalým i neznalým snadno dostupnou funkci a velmi užitečný nástroj při práci s obrázky přímo při vyhledávání Google.

Google Lens

Google Lens je technologie rozpoznávání obrazu vyvinutá společností Google, která je navržena tak, aby přinášela relevantní informace související s objekty, které identifikuje pomocí vizuální analýzy založené na neuronové síti.

Díky Google Lens se dozvíte informace a můžete provádět akce u svých fotek, předmětů ve svém okolí a vyhledaných obrázků. Funkce Lens může překládat text do všech jazyků dostupných v Překladači Google.

Výsledky v Nákupech jsou k dispozici v Austrálii, Belgii, Brazílii, Česku, Dánsku, na Filipínách, ve Francii, Chile, Indii, Indonésii, Irsku, Itálii, Japonsku, Jihoafrické republice, Jižní Koreji, Kanadě, Kolumbii, Malajsii, Mexiku, Německu, Nizozemsku, Norsku, na Novém Zélandu, v Polsku, Portugalsku, Rakousku, Rusku, Singapuru, Spojeném království, Spojených arabských emirátech, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku, Turecku a USA.

Google Lens můžete používat v aplikacích:
  • Fotky Google
  • Asistent Google (na většině telefonů Android)
  • Aplikace Google (na některých telefonech Android)
Jak získat informace o fotkách a provádět u nich akce
  • Na telefonu nebo tabletu Android spusťte aplikaci Fotky Google Fotky
  • Vyberte fotku
  • Klepněte na ikonu Lens
  • Podle toho, co je na fotce, se podívejte na podrobnosti, proveďte nějakou akci nebo najděte podobné výrobky
Pokud kupříkladu vyfotíte..
  • oblečení nebo domácí potřeby, můžete najít podobné produkty a zjistit, kde je lze koupit
  • čárové kódy, můžete pomocí nich najít informace o produktech, například, kde je lze koupit
  • vizitku, můžete si telefonní číslo nebo adresu uložit ke kontaktu
  • knihu, můžete si přečíst shrnutí a recenze
  • leták nebo plakát s nějakou událostí, můžete si událost přidat do kalendáře
  • zajímavé místo nebo budovu, můžete o ní najít historická fakta, otevírací dobu a další informace
  • obraz v galerii, můžete si přečíst něco o umělci a najít další informace
  • rostlinu nebo zvíře, můžete se dozvědět víc o daném druhu nebo rase

AN
Zdroje a obrázky: theverge; 9to5google; google; an


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..