Smartphone - Chytrý mobil

Chytrý mobil používá 81% Čechů starších 16 let

Chytrý mobil používá 81% Čechů starších 16 let, což je o 18 procentních bodů více než v roce 2018. Využívání tlačítkových mobilů bez operačního systému naopak ve stejném období kleslo z 39% na 19%. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu na dnešní tiskové konferenci.

Chytrý mobil používá 81% Čechů starších 16 let
Chytrý mobil používá 81% Čechů starších 16 let – Zdroj: ČSÚ

Internet na mobilním telefonu má 77% lidí, což je o 65 procentních bodů více než před deseti lety. V Evropě nejvíce využívají internet v mobilu ve Španělsku, Irsku a Švédsku, kde podíl uživatelů přesahuje 90%, naopak nejméně je to v Bulharsku, Chorvatsku a Řecku s podílem okolo 70%.

Chytrý mobilní telefon používá 81 procent Čechů starších 16 let, což je o 18 procentních bodů více než v roce 2018. Využívání tlačítkových mobilů bez operačního systému naopak ve stejném období kleslo z 39 procent na 19 procent populace. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu na dnešní tiskové konferenci.

Chytrá domácnost

Ve druhém čtvrtletí letošního roku celkově používalo v Česku internet 85% lidí starších 16 let a 61% přes něj také nakupovalo. Spolu s rozšířením chytrých telefonů roste i vybavenost domácností zařízeními, která lze přes chytré telefony ovládat. Například vybavení domácností chytrou televizí s připojením k internetu vzrostlo za poslední dva roky z 34 na 44%.

Domácí spotřebiče, které se ovládají přes aplikaci v telefonu, využívá osm procent domácností. Stejný podíl používá také zabezpečovací zařízení připojená na internet. Šest procent domácností pak přes aplikace ovládá chytrá topení nebo chytrá světla. „V případě chytrých zařízení zaznamenáváme vyšší podíly ve vybavenosti u domácností s dětmi do 15 let a u mladých domácností, kde je například chytrou televizí vybaveno již více než 60 procent z nich,“ uvedla Eva Myšková Skarlandtová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

Internetové bankovnictví

Internetové bankovnictví používá v Česku 71% osob
Internetové bankovnictví
Zdroj: ČSÚ

Internetové bankovnictví používá v Česku 71% osob. Do služeb veřejné správy se pomocí přihlašovacích údajů k internetovému bankovnictví připojilo 23% osob. Nejvíce využívali bankovní identitu lidé ve věku 25 až 54 let. Alespoň jednou během sledovaných tří měsíců použila svou bankovní identitu třetina z osob v tomto věku.

Nakupování

Na internetu nakupuje 61% lidí starších 16 let. Nejčastější položkou nákupů je oblečení. Ve druhém čtvrtletí letošního roku si ho on-line koupilo 39% osob. Hotové jídlo si on-line objednává 22% lidí. Stejný podíl osob sleduje videa na zpoplatněných streamovacích platformách. Právě streamování placených videí zaznamenává v posledních několika letech boom. Za poslední dva roky vzrostl počet předplatitelů na dvojnásobek.

AN
Zdroje a obrázky: csu; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „Chytrý mobil používá 81% Čechů starších 16 let“

  1. […] Chytrý mobil používá 81% Čechů starších 16 let […]

  2. […] Chytrý mobil používá 81% Čechů starších 16 let […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..