Raketa Falcon 9 nesoucí arabské lunární vozítko Rašíd

Raketa Falcon 9 úspěšně odstartovala, veze arabské lunární vozítko Rašíd

Z mysu Canaveral odstartovala raketa Falcon 9, která má k Měsíci vynést lunární vozítko Rašíd Vesmírného centra Muhammada bin Rašída (MBRSC) Spojených arabských emirátů s japonským lunárním modulem. Start byl již dvakrát odložený.

Předchozí start na konci listopadu americká společnost SpaceX přesunula kvůli nutnosti provést další předletové kontroly, dnes již start proběhl podle plánu. Dopravit technologii na Měsíc, který se od Země nachází asi 400 000 kilometrů, se zatím podařilo jen vesmírným agenturám USA, Ruska a Číny.

Spojené arabské emiráty svůj vesmírný program uspíšily; malé desetikilové vozítko Rašíd mělo původně vyrazit k Měsíci až v roce 2024. V případě úspěchu půjde o první arabskou misi na Měsíc.

Falcon 9

Falcon 9 je opakovaně použitelná dvoustupňová raketa navržená a vyrobená společností SpaceX pro spolehlivou a bezpečnou přepravu osob a nákladu na oběžnou dráhu Země i mimo ni. Falcon 9 je první znovupoužitelná raketa orbitální třídy na světě. Opakovaná použitelnost umožňuje SpaceX odlétat nejdražší části rakety, což zase snižuje náklady na přístup do vesmíru.

AN
Zdroje a obrázky: spacex; agentury; twitter


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..