Vesmír temná hmota temné fotony

Temná hmota – Dle hypotézy vědců ji mohou tvořit temné fotony

Temná hmota je pro vědce stále velkou záhadou, nyní předpokládají, že by ji mohly tvořit ultralehké temné fotony, které zahřály náš vesmír. Alespoň to plyne z hypotézy studie mezinárodního týmu vědců z Itálie, Spojených států, Británie a Izraele, která je v souladu se závěry pozorování spektrografu COS na Hubbleově vesmírném dalekohledu.

„Temné fotony jsou nové hypotetické částice, které jsou nosiči nové síly v temné hmotě, stejně jako jsou běžné fotony nosičem síly elektromagnetické,“ uvádí kolektiv autorů ve studii publikované v časopise Physical Review Letters. „Na rozdíl od fotonů běžných mohou však temné fotony mít hmotu. Především ultralehké temné fotony, se hmotností o dvacet řádů nižší než mají elektrony, jsou dobrými kandidáty pro tvorbu temné hmoty,“ dodávají fyzikové.

Data sesbíraná spektrografem COS naznačují, že mezigalaktická vlákna temné hmoty jsou teplejší oproti původním propočtům. „Temné fotony by byly schopné přeměnit se na nízkofrekvenční fotony a ohřívat ‚kosmickou síť‘,“ uvádí studie.

S pojmem kosmické sítě přišel v roce 1996 kanadský astrofyzik Richard Bond. Popsal tak síť tvořenou zářícími vesmírnými objekty a uskupeními, jako jsou galaxie, které přemosťují tmavé oblasti temné hmoty. Temná hmota tvoří zhruba 80 procent hmoty vesmíru a pro lidské oko je neviditelná. Její gravitační síla je však zásadním faktorem při tvarování vesmíru. Temná hmota svojí silou zkresluje a mění trajektorii světla vzdálených galaxií. Astronomové díky tomu mohou po pečlivé analýze obrazů vzdáleného vesmíru odhalit místa, kde se temná hmota nachází.

Vědci nyní porovnali nové poznatky o vyšší než předpokládané teplotě vláken temné hmoty se všemi známými prostředky ohřívání vesmíru, například vznikem hvězd nebo galaktickými bouřemi, a zjistili, že nejsou dostatečné. Chybějícím prvkem v rovnici by mohly být temné fotony.

AN
Zdroje a obrázky: phys; nasa; science; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

5 komentářů: „Temná hmota – Dle hypotézy vědců ji mohou tvořit temné fotony“

  1. […] Temná hmota – Dle hypotézy vědců ji mohou tvořit temné fotony […]

  2. […] Temná hmota – Dle hypotézy vědců ji mohou tvořit temné fotony […]

  3. […] Temná hmota – Dle hypotézy vědců ji mohou tvořit temné fotony […]

  4. […] Temná hmota – Dle hypotézy vědců ji mohou tvořit temné fotony […]

  5. […] Temná hmota – Dle hypotézy vědců ji mohou tvořit temné fotony […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..