Elon Musk Twitter

Musk zabanoval účty sdílející jeho polohu včetně některých novinářů

Elon Musk zabanoval účty sdílející jeho polohu, a to včetně několika renomovaným novinářů. Mezi zablokovanými žurnalisty jsou mimo jiné redaktoři deníků The New York Times, The Washington Post nebo stanice CNN. Mluvčí Twitteru sdělila, že pozastavení účtů novinářů souvisí se sdílením lokačních dat. Twitter také aktualizoval své Podmínky užití služby o tzv. doxing.

Musk podnikne právní kroky proti Sweeneymu

Zpráva o zablokování žurnalistů přichází poté, co Musk uvedl, že podnikne právní kroky proti 20 letému vysokoškolákovi Jacku Sweeneymu, vlastníkovi twitterového účtu, který sledoval pohyb miliardářova soukromého letadla. Nyní již zablokovaný účet používal veřejně dostupné letové údaje a informoval o každém vzletu a přistání Muskova soukromého letadla. Musk tvrdí, že sdílením lokačních dat byla ohrožena bezpečnost jeho syna.

„Je úplně v pořádku mě kritizovat od rána do večera, ale sdílet moji polohu v reálném čase a ohrožovat moji rodinu ne,“ napsal dnes na twitteru Musk. Dodal, že účty, které se dopouštějí takzvaného doxingu, tedy veřejného sdílení soukromých informací, budou potrestány zablokováním na sedm dní.

Mezi zablokovanými žurnalisty je kupříkladu také reportér listu The Washington Post Drew Harwell. Šéfeditorka listu Sally Buzbeeová na twitteru vyzvala k obnově jeho účtu i účtů dalších novinářů.

„Pozastavení twitterového účtu Drewa Harwella odporuje tvrzení Elona Muska, že zamýšlí vést Twitter jako platformu oddanou principu svobody slova,“ podotkla Buzbeeová. „Twitter na Harwella uvalil zákaz bez varování, procedury nebo vysvětlení poté, co Harwell zveřejňoval své precizní zprávy o Muskovi,“ dodala.

Twitter aktualizoval své Podmínky

Sociální síť Twitter aktualizovala své podmínky, nově v nich zakazuje tweetování osobních informací lidí bez jejich výslovného souhlasu (tzv. doxing).

Nové Podmínky Twitteru
Nové Podmínky Twitteru (Zdroj: helpcenter)

Twitter v nové verzi pravidel zakazuje kromě zveřejňování osobních dat též publikování fotografií či videí soukromých osob bez jejich souhlasu. „Uznáváme ale, že jsou případy, kdy uživatelé mohou fotky nebo videa lidí, kteří nejsou veřejně činnými osobami, zveřejňovat v případě zpravodajské události nebo za účelem veřejné diskuse o tématech nebo událostech veřejného významu. V takových případech můžeme takové fotky či videa na Twitteru ponechat.“

Zákaz tweetování údajů o poloze lidí v reálném čase Twitter zdůvodnil tím, že takové počínání zvyšuje riziko fyzické újmy. Zakázáno podle firmy není zveřejňovat lokalizační informace o sobě samotném, či tweetovat o poloze lidí v minulosti (tedy aspoň o den později).

Slovníček pojmů
Doxing

Doxing či doxxing je akt veřejného poskytování osobně identifikovatelných informací o jednotlivci nebo organizaci, obvykle prostřednictvím internetu.

Termín pochází ze zkratky „docs“ pro „dokumenty“ a označuje soubory, které unikly na internet a které obsahují osobní údaje vytipovaných obětí. Útočníci se tím snaží své oběti zastrašit, zostudit nebo jim ublížit. Někdy po obětech požadují peníze, jindy jde o čistou pomstu nebo o pocit osobní spravedlnosti.

Ačkoli se doxingu mohou dopouštět cizí lidé, ať již jednotlivci či skupiny, provádět ho mohou také známí nebo dokonce lidé, kteří s obětí žijí v jedné domácnosti. Doxing je obzvláště nebezpečný, protože může mít reálné důsledky ve fyzickém světě – od pronásledování, obtěžování až po fyzické napadení.

Stalking

Stalking je nevhodné chování, projevující se zejména opakovaným fyzickým sledováním, nechtěnými kontakty (dopisy atp.), dlouhodobým sledováním aktivit určité osoby a sbíráním informací o ní, případně nemístným oslovováním jejích příbuzných, přátel atp. Takový zájem cílenou osobu obtěžuje, narušuje její soukromí a vzbuzuje u ní strach; někdy ústí až v trestní stíhání pronásledovatele, stalkera. Stalker je až patologicky posedlý zájmem o osobu, kterou pronásleduje, často je veřejně známá, nebo jemu blízká, např. bývalý partner. Jako typičtí stalkeři na sociálních sítích se projevují lidé, kteří pod záminkou „zjišťování, s kým mají tu čest,“ šmírují profily uživatelů, které neznají.

AN
Zdroje a obrázky: bbc; theverge; agentury; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

2 komentáře: „Musk zabanoval účty sdílející jeho polohu včetně některých novinářů“

  1. […] Musk zabanoval účty sdílející jeho polohu včetně některých novinářů […]

  2. […] Musk zabanoval účty sdílející jeho polohu včetně některých novinářů […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..