Smartphone, mobilní telefon - Ilustrační foto

Mobilní telefon si uzamyká 85 procent Čechů

Svůj mobilní telefon si uzamyká 85 procent Čechů, což je zhruba o 15 procentních bodů víc než před rokem. Nejčastěji lidé k zamykání využívají otisk prstu či sken obličeje, na druhém místě je číselný PIN a následuje používání kresleného znaku. Biometrické údaje využívá k odemykání mobilu 55 % lidí, číselný PIN pak 46 % a kreslený znak pětina uživatelů. Formy přihlašování lze často mezi sebou navíc kombinovat nebo střídat. Vyplývá to z letošního průzkumu společnosti Gordic mezi téměř 900 respondenty.

Často skloňované vícefaktorové ověření při vstupu do digitálního prostoru, například k internetovému bankovnictví, používá v každém případě 29 % Čechů, 46 % pak ve většině případů. Přihlašování pomocí více faktorů může mít různé podoby, často se používá uživatelské jméno a heslo v kombinaci s SMS zprávou či potvrzením v mobilní aplikaci.

„Minimální povědomí o základech kybernetické bezpečnosti má v dnešní době už většina lidí. I tak nás ale často přepadá pohodlnost, ať už se jedná o ukládání hesel do prohlížeče nebo o využívání stejného hesla pro více účtů. Počet kybernetických útoků ale výrazně roste a nejsou ničím neobvyklým, prevence před nimi je přitom relativně snadná. Stejně jako byste svoji adresu s klíčem od vstupních dveří nepověsili v supermarketu na nástěnku, tak byste ani hesla a citlivé údaje neměli dávat snadno k dispozici virtuálním útočníkům,“ uvedl ředitel sekce bezpečnosti a informačních technologií firmy Gordic Michal Řezáč.

Právě využívání jednoho hesla pro přihlášení k více účtům či aplikacím může vypadat jako ulehčení běžného života. Více než polovina (54 %) Čechů si však uvědomuje riziko v případě hackerského napadení, tudíž využívá k různým účtům i různá hesla. Podobně zodpovědně se staví Češi i k poskytování osobních a citlivých údajů cizím osobám po telefonu, nikdy by tak neučinilo 62 % dotazovaných. Mezi takové údaje se řadí například rodné číslo nebo číslo občanského průkazu.

AN
Zdroje a obrázky: gordic; agentury; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..