Yahoo logo kulaté

Společnost Yahoo propouští více jak 20 % svých zaměstnanců

Internetová společnost Yahoo v rámci restrukturalizace reklamní divize propouští více jak 20 % svých zaměstnanců, tedy něco přes 1 600 pracovníků. Informoval o tom zpravodajský server Axios s odvoláním na vyjádření vedoucích pracovníků podniku. Dodal, že restrukturalizací končí dlouholetá snaha Yahoo soupeřit s konkurenty Meta a Google o dominantní pozici na trhu s digitální reklamou.

Šéf společnosti Yahoo Jim Lanzone uvedl, že propouštění není důsledkem finančních problémů, ale strategických změn v reklamní divizi, která negeneruje zisky. Tyto změny podle něj budou velkým přínosem pro celkovou ziskovost firmy Yahoo. Lanzone upozornil, že restrukturalizace umožní více investovat do aktivit podniku generujících zisk. Podle serveru Axios je firma Yahoo celkově zisková a její roční tržby jsou kolem 8 miliard dolarů (176 miliard Kč).

Propouští celý technologický sektor

Technologické společnosti v posledních měsících kvůli obavám ze zhoršených hospodářských výsledků dělají mezi zaměstnanci masové čistky. Například nizozemský výrobce spotřební elektroniky a zdravotnického vybavení Philips tento týden oznámil, že se chystá v nadcházejících dvou letech zrušit dalších 6 000 pracovních míst. Přitom už loni v říjnu tento podnik oznámil rozsáhlé propouštění, které se dotklo 4 tisíc lidí.

V minulém týdnu zase o masovém propouštění informovaly další technologické firmy. Evropská softwarová společnost SAP dá výpověď zhruba 3 tisícům zaměstnanců, americký technologický gigant International Business Machines (IBM) hodlá propustit 3 900 lidí.

Místa ruší v reakci na zhoršené hospodářské vyhlídky i další technologičtí giganti. Například Microsoft již dříve avizoval, že zruší 11 tisíc pracovních míst, majitel Googlu Alphabet dokonce 12 tisíc. Propouštět se rozhodly také společnosti Xiaomi, Meta, Twitter, HP a celá řada dalších.

AN
Zdroje a obrázky: axios; agentury; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..