Elon Musk Tesla

Elon Musk je znovu nejbohatší člověk na světě

Elon Musk, šéf americké automobilky Tesla či sociální sítě Twitter, je dle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg znovu nejbohatší člověk na světě. K návratu na první příčku mu dopomohl letošní růst akcií Tesly. V prosinci totiž Muska v čele žebříčku vystřídal francouzský podnikatel Bernard Arnault, spoluvlastník skupiny LVMH., která se věnuje prodeji luxusního zboží.

Díky stoupajícím akciím společnosti Tesla se navýšila hodnota Muskova majetku 186 miliardy USD (údaj k 1. březnu 2023), jak ukazuje žebříček miliardářů sestavovaný agenturou Bloomberg. Arnaultův majetek k dnešnímu dni činí 184 miliardy USD.

Bloomberg Billionaires Index - Elon Musk je znovu nejbohatší člověk na světě
Elon Musk je znovu nejbohatší člověk na světě – Zdroj: Bloomberg Billionaires Index

Podle Forbesu Musk stále druhý

Podle časopisu Forbes, který pořadí nejbohatších lidí stanovuje na základě odlišné metodiky, Musk nadále zůstává druhým nejbohatším člověkem světa. Forbes Muskovo jmění odhaduje téměř na 200 miliard USD, zatímco Arnaultův majetek činí více než 200 miliard USD.

Na začátku letošního roku Muskův majetek čítal „pouhých“ 137 miliard USD. Musk se loni stal prvním člověkem na světě, kterému klesla hodnota majetku o 200 miliard dolarů, což vyvolalo spekulace, že by mohl mít problém se znovuzískáním titulu nejbohatšího člověka planety. Akcie Tesly však ze svého dlouhodobého minima, na které se propadly 6. ledna, posílily už o 100 %. Investoři opět sázejí na rizikovější růstové akcie v souvislosti se známkami toho, že ekonomika je silná a že úrokové sazby v USA porostou pomaleji. Tesla také těží z větší poptávky po svých elektromobilech, protože snížila ceny několika modelů.

Elon Musk v loňském roce od srpna do prosince věnoval 11,6 milionu akcií Tesly na charitu. Hodnota tohoto podílu podle ceny akcií v době, kdy byly věnovány, činila 1,9 miliardy USD.

Musk a Twitter

Akcionáři Tesly se obávali, že Musk věnuje příliš pozornosti firmě Twitter, kterou koupil v říjnu loňského roku. Tesla přitom čelí zvýšené konkurenci v celém odvětví. Musk v prosinci uvedl, že odstoupí z funkce šéfa Twitteru, jakmile najde někoho „dostatečně bláznivého“, kdo by se této práce ujal. Nedávno prohlásil, že bude potřeba do konce roku stabilizovat finance Twitteru, než firmu předá novému generálnímu řediteli.

AN
Zdroje a obrázky: bloomberg; forbes; remix pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..