Donald J. Trump se vrátil na YouTube a Facebook

Trump se vrátil na YouTube a Facebook. Na TS hlásí „V úterý mě zatknou“

„Jsem zpět.“ Bývalý americký prezident Donald J. Trump se v pátek vrátil na platformy YouTube a Facebook, na kterých byl před dvěma lety zablokován kvůli událostem 6. ledna 2021, kdy jeho příznivci vtrhli do Kapitolu. Dnešního dne ovšem na sociální síti Truth Social (TS) zveřejnil svou obavu, že se v úterý chystá jeho zatčení. Prsty v tom má mít dle Trumpa miliardář a sponzor demokratů George Soros.

Je tedy jasné, že Trump má zpátky své účty na všech velkých amerických platformách. Společnost Meta už koncem ledna oznámila jeho odblokování na Instagramu a Facebooku. Twitter odblokoval účet Trumpa již loni na podzim, poté, co tuto sociální síť převzal miliardář Elon Musk.

Začátek kampaně

Návrat Trumpa na největší platformy sociálních médií souvisí také se zahájením jeho prezidentské kampaně, když dle průzkumů preferencí potenciálních kandidátů Republikánské strany vede. Bývalý americký prezident zpřístupnění svých účtů ihned využil a na YouTube i Facebook nahrál jedenáctisekundové video s titulkem „Jsem zpět.“, na němž je Trump při prezidentských volbách v roce 2016, ve kterých porazil Hilary Clintonovou. „Omlouvám se, že jsem vás nechal tak dlouho čekat,“ říká Trump ve videu, na jehož konci se objeví odkaz na jeho kampaň pro rok 2024.

Společnost YouTube v sobotu uvedla, že při rozhodování o budoucnosti Trumpova účtu pečlivě zvažovala riziko násilí, ale brala v potaz i „šanci voličů vyslechnout si ve stejné míře významné kandidáty v nadcházejících volbách“ . Na rozdíl od společnosti Meta platforma neuvedla, že považuje riziko násilí spojené Trumpem za nižší než při zavedení trestu.

Truth Socila: V úterý mě zatknou

Trump ovšem zůstává stále nejaktivnější na sociální síti Truth Social, kde vyjádřil obavu, že bude v úterý zatčen. Bojí se, že si pro něj přijdou policisté na popud manhattanské prokuratury a považuje to za spiknutí za účelem likvidace politického protivníka. Vyzval proto veřejnost k protestům.

Příspěvek Donalda Trumpa na sociální síti Truth Social
Příspěvek Donalda Trumpa na sociální síti Truth Social

„Nelegální úniky ze zkorumpovaného politického úřadu Manhattanského okresního prokurátora, jenž je financován Georgem Sorosem, naznačují, že bez toho, aby bylo možné prokázat jakýkoli trestný čin a na základě staré a zcela vyvrácené pohádky, bude příští úterý zatčen zdaleka nejvýznamnější republikánský kandidát a bývalý prezident Spojených států amerických. Protestujte, vezměte si náš národ zpět,“ napsal Trump ve svém příspěvku.

Proč by měl být zatčen a proč zrovna v úterý, někdejší šéf Bílého domu neupřesnil. Podle informací americké stanice CNN už ale jeho tým připravuje kroky, kterými bude na očekávaný akt americké justice reagovat.

Podle Fox News potenciální obvinění Trumpa vychází z několikaletého vyšetřování kolem Trumpova údajného skandálu s penězi za mlčení, do kterého byla zapletena pornohvězda Stormy Danielsová. Ke konci prezidentské kampaně v roce 2016 poslal Trumpův tehdejší právník Michael Cohen Danielsové 130 000 dolarů, aby jí zabránil ve zveřejnění jejího poměru s Trumpem z roku 2006. Trump ji měl Cohenovi vrátil prostřednictvím splátek.

AN
Zdroje a obrázky: yt; reuters; nypost; cnn; fn

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..