Twitter - ptáček - social media

Twitter zrušil popisky u profilů světových médií včetně BBC, NPR či RT

Sociální síť Twitter bez vysvětlení odstranila popisky, které se dříve zobrazovaly v profilech vybraných světových médií. Kromě nedávno zavedených označení o vládním či veřejném financování, které se objevily na účtech britské BBC nebo amerického NPR, zmizela také zmínka o státní povaze média používaná delší dobu u ruských nebo čínských organizací. Změna přišla ve čtvrtek večer současně s odstraněním modrého loga u jmen uživatelů, kteří jej dříve získali na základě ověření totožnosti.

Pokračující chaos

Pokračoval tak chaotický vývoj kolem politiky Twitteru v otázce označování médií, který začal přibližně před dvěma týdny. Do té doby platforma používala pouze popisek „médium přidružené státu“, který aplikoval u státních organizací, jako jsou ruská televize RT nebo čínská tisková agentura Nová Čína. Na začátku dubna toto označení připojil k hlavnímu účtu americké veřejnoprávní rozhlasové sítě NPR, jakkoli do té doby explicitně uváděl, že tato instituce do této kategorie nespadá, neboť disponuje redakční nezávislostí.

Následovala vlna pobouřených reakcí, která skončila ukončením aktivit NPR na twitteru. Sociální síť mezitím popisek u účtu tohoto média změnila na „vládou financované médium“ a tuto klasifikaci rozšířila na další média, rovněž k jejich nelibosti. Kanadská rozhlasová a televizní společnost Canadian Broadcasting Corporation (CBC) Twitter také opustila, stejně jako i švédský veřejnoprávní rozhlas Sveriges Radio (SR), zatímco protest BBC vyústil v úpravu na formulaci „veřejně financované médium“.

Nyní všechny tyto popisky zmizely, přičemž Twitter stejně jako předchozí změny krok nevysvětlil. Majitel společnosti Elon Musk minulý týden v rozhovoru s BBC řekl, že jeho společnost se snaží být při klasifikaci médií přesná, americký miliardář zároveň v poslední době opakovaně dává najevo nesympatie vůči tradičním médiím.

Vládou financované médium

NPR minulý týden Muskovu platformu obvinila ze snahy podkopat důvěryhodnost média. Nálepka vládou financované médium může podle kritiků vytvářet dojem, že vláda má vliv na obsah zpravodajství.

Zatímco toto označení Twitter poprvé aplikoval až tento měsíc, označování ruských, čínských nebo íránských médií a činitelů tímto způsobem začalo už v roce 2020. Politika se vztahovala na „vysoce postavené činitele a entity, které jsou oficiálním hlasem národního státu v zahraničí“, a na média, jejichž výstupy podléhají kontrole státu. Popisky o vazbách na stát se kromě již uvedených organizací zobrazovaly na profilech čínské státní televize CCTV nebo íránské Press TV.

Poděkování od šéfky ruské RT

Po stažení těchto upozornění adresovala děkovný vzkaz Muskovi ruská propagandistka a šéfka RT Margarita Simoňjanová. „Teď mě můžete i najít ve vyhledávání,“ hlásila v twitterovém příspěvku.

Podle nového článku NPR není odstranění uvedených popisků jedinou změnou v přístupu Twitteru k účtům spojeným s ruskou nebo čínskou vládou. V minulosti se na ně vztahovaly restrikce označované někdy jako „stínové zákazy“, které snižují jejich viditelnost na platformě. Dva bývalí pracovníci společnosti NPR pod podmínkou zachování anonymity řekli, že tato omezení byla zrušena.

„Rozumím tomu tak, že na pokyn Elona Muska bezpečnostní tým Twitteru, respektive to, co z něj zbylo, vzal motorovou pilu na pravidla filtrování viditelnosti,“ uvedl jeden ze zdrojů, který prý měl o věci informace od současných i bývalých zaměstnanců. Kdy k této změně došlo, není zcela jasné, nicméně analytici pozorují od konce března zlom v údajích o aktivitě účtů spojených s RT, Press TV nebo čínskou televizí CGTN. Podle výzkumného ústavu Atlantická rada byla také z uživatelských pravidel twitteru odstraněna formulace o tom, že platforma nebude doporučovat ani šířit obsah od státních médií. Vedení sociální sítě se k situaci nevyjádřilo.

AN
Zdroje a obrázky: npr; twitter; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Jeden komentář: „Twitter zrušil popisky u profilů světových médií včetně BBC, NPR či RT“

  1. […] Twitter zrušil popisky u profilů světových médií včetně BBC, NPR či RT […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..