Google, Facebook, Pinterest, Linkedin a další online internetové platformy

EK: Google, Facebook a další budou dodržovat přísnější pravidla pro obsah

Velké internetové firmy jako Google, Facebook, Amazon, Apple či Alibaba budou od srpna muset dodržovat přísnější pravidla ochrany práv a potřeb uživatelů. Evropská komise (EK) dnes stanovila seznam 17 „Velmi velkých online platforem“ a 2 „Velmi velkých internetových vyhledávačů“ na něž se budou vztahovat zvláštní podmínky v rámci loni schváleného aktu o digitálních službách (DSA). Společnosti ze seznamu budou muset více dbát na soukromí uživatelů či důsledněji postupovat proti nelegálnímu obsahu či dezinformacím.

Mezi internetové platformy s globálním dopadem řadí Brusel vedle zmíněných také například Booking.com, Twitter, TikTok, Instagram, Wikipedii či Zalando. Kritériem pro zařazení do této kategorie je nejméně 45 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Společnosti mají čtyři měsíce na to, aby se pravidlům přizpůsobily.

Velmi velké online platformy

Alibaba AliExpress
Amazon Store
Apple AppStore
Booking.com
Facebook
Google Play
Google Maps
Google Shopping
Instagram
LinkedIn
Pinterest
Snapchat
TikTok
Twitter
Wikipedia
YouTube
Zalando

Velmi velké internetové vyhledávače

Bing
Google Search

Jejich provozovatelé budou mimo jiné nově muset dát lidem možnost upozorňovat na nelegální příspěvky. Jejich povinností bude také informovat uživatele o tom, proč jim doporučují některé příspěvky. Nebudou zároveň smět cílit konkrétní reklamu na děti, ani v osobně zaměřené inzerci vycházet z citlivých osobních dat, jako je etnický původ, sexuální orientace či politické postoje.

Platformy budou zároveň muset mít nástroje, aby mohly účinně postupovat proti zveřejňování nelegálních příspěvků. Zároveň budou nuceny analyzovat, zda se jejich prostřednictvím nešíří dezinformace a případně situaci zlepšit, aniž by však omezovaly svobodu projevu.

Evropský blok přijal pravidla regulující provoz internetu loni s cílem posílit dohled nad překotně se vyvíjejícím virtuálním prostředím, zlepšit dodržování práv uživatelů a omezit vliv největších firem. Platformy z dnes stanoveného seznamu budou muset pravidelně dokládat, jak plní své povinnosti. Pokud pravidla dodržovat nebudou, hrozí jim pokuta ve výši až šesti procent globálního celoročního obratu.

AN
Zdroje a obrázky: ek; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „EK: Google, Facebook a další budou dodržovat přísnější pravidla pro obsah“

  1. […] EK: Google, Facebook a další budou dodržovat přísnější pravidla pro obsah […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..