Google vyhledávání iPad

Google integruje generativní umělou inteligenci (AI) do vyhledávání

Společnost Google ze skupiny Alphabet integruje generativní umělou inteligenci do vyhledávání a dalších klíčových produktů. Na vývojářské konferenci Google I/O 2023 to dnes řekl šéf firmy Sundar Pichai. Firma doufá, že se jí podaří vyvolat u zákazníků stejné nadšení, jaké v posledních měsících vzbudilo včlenění umělé inteligence do konkurenčního vyhledávače Bing od společnosti Microsoft, připomíná agentura Reuters. Google svého chatovacího robota Bard zpřístupní ve 180 zemích. Skupina dále představila nové produkty jako ohebný telefon Pixel Fold, údajně nejtenčí na trhu.

„Přetváříme všechny naše klíčové produkty, včetně vyhledávání,“ řekl Pichai. Google vedle vyhledávání zapojí generativní umělou inteligenci například do služby Gmail, kde dokáže vytvářet návrhy zpráv, a dále do služby Google Photos, kde dokáže provádět zásadní změny snímků.

Firma vyvíjí rozšíření chatbota Bard, aby s ním mohli uživatelé komunikovat z aplikace Maps či textového editoru Docs. Zákazníci cloudové divize si budou moci vytvořit s využitím svých dat vlastní nástroje založené na generativní umělé inteligenci.

Bard i v chytrých telefonech

Za aktuální verzí Barda se skrývá pokročilejší verze jazykového modelu PaLM 2. „To umožnilo v posledních několika měsících v Bardovi mnoho vylepšení, co se týče matematiky, logiky, argumentace, programování a opravování kódu,“ řekl na tiskové konferenci produktový manažer Jack Krawczyk. Pichai uvedl, že by mohl být použit i v chytrých telefonech.

Američtí uživatelé získají přístup ke generativnímu vyhledávání v příštích týdnech prostřednictvím čekací listiny. Jedná se o zkušební fázi, během níž bude Google sledovat kvalitu, rychlost a hodnotu výsledků vyhledávání, uvedla Cathy Edwardsová, pod níž spadají mimo jiné Google Apps a Google News.

Microsoft Bing a ChatGPT

Společnost OpenAI, kterou podporuje Microsoft, loni v listopadu představila chatbota ChatGPT, který dokáže na základě jednoduchých dotazů generovat mimo jiné články, eseje, vtipy, ale i poezii, scénáře, právní dokumenty či programovací kód. Spuštění chatbota vyvolalo závod mezi technologickými giganty ve vývoji podobných nástrojů. Microsoft tento nástroj posléze včlenil do svého vyhledávače Bing.

Google reagoval vlastním chatbotem Bard, kterého veřejnosti představil koncem března. Dnes firma oznámila, že chatovací robot bude k dispozici v angličtině ve 180 zemích světa.

Bard multimediální a ve 40 jazycích

Chatbot bude brzy schopen konverzovat ve 40 jazycích. Očekává se, že se stane multimediálním, což znamená, že bude schopen do otázek a odpovědí uživatelů integrovat obrázky. Edwardsová v rozhovoru uvedla, že cílem společnosti Google je využít generativní umělou inteligenci k tomu, aby se snížil počet kroků, které musí spotřebitelé učinit při rozhodování, a aby lidé mohli pokládat širší soubor dotazů.

Google byl po dlouhá léta hlavním vyhledávačem na internetu. Poté, co jeho konkurenti začali nasazovat umělou inteligenci jako alternativu k prezentaci obsahu z internetu, se ocitl v ohrožení. V sázce je podíl Googlu na koláči internetové reklamy, jehož hodnotu výzkumná společnost MAGNA letos odhaduje na 286 miliard dolarů (6,1 bilionu Kč), napsala Reuters.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „Google integruje generativní umělou inteligenci (AI) do vyhledávání“

  1. […] Google integruje generativní umělou inteligenci (AI) do vyhledávání […]

  2. […] Google integruje generativní umělou inteligenci (AI) do vyhledávání […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..