iPhone - Smartphone - Apple (Ilustrační foto)

Největší propad tržní hodnoty nejcenějších firem od roku 2009

Za poslední rok se udál největší propad tržní hodnoty stovky nejcennějších světových firem od finanční krize v roce 2009. Pořadí největších společností se nezměnilo, jedničkou zůstává Apple. Vyplývá to z aktuální studie PwC Global Top 100 Companies

Tržní hodnota stovky největších světových firem dosáhla podle studie ke konci března letošního roku 3,845 bilionu dolarů, meziročně o 11 % méně. Je to první pokles od roku 2016 a největší propad od finanční krize v roce 2009, kdy to bylo o 38 %. „Za poklesem je především loňské výrazné snížení důvěry investorů a utahování fiskální politiky v řadě zemí. Slušný růst v letošním prvním čtvrtletí tyto předchozí ztráty nedokázal zvrátit,“ uvedl ředitel strategického poradenství PwC ČR Jan Hadrava.

Evropě se jako jediné dařilo růst

V Evropě stoupla tržní kapitalizace největších firem o 9,5 % na 341 miliard dolarů. Evropa tak v posledním roce byla jediným regionem, kterému se dařilo růst, a to i přes výrazně rozkolísané makroekonomické prostředí způsobené především válkou na Ukrajině. „Evropské firmy se se všemi aktuálními šoky, ať už je to postcovidová situace nebo válka, dokázaly vypořádat až nečekaně rychle a bez zásadních omezení,“ míní Hadrava.

Nejvíce zasaženy finanční sektor a technologie

Nejsilnějším regionem i přes loňský 12procentní pokles zůstávají i nadále USA, které také mají v Top100 největší zastoupení. Z hlediska oborů byl v posledním roce nejvíce zasažen finanční sektor. Poprvé v posledních deseti letech se rovněž propadly technologie, i když letošek zahájily silným růstem. „Lze tak očekávat, že u technologických firem nastalo spíše krátkodobé vybírání zisků, dlouhodobě technologické firmy nadále porostou,“ dodal Hadrava.

Nejhodnotnější firmou stále Apple
Žebříček nejhodnotnějších firem - PwC Global Top 100 Companies
Zdroj: PwC Global Top 100 Companies (PDF)

Nejhodnotnější společností podle tržní kapitalizace zůstala i přes osmiprocentní pokles firma Apple. Sedmiprocentní pokles zaznamenal i druhý Microsoft, přesto se oběma vedlo lépe než jejich technologickým konkurentům. Celý technologický trh totiž propadl o 12 procent. Pětku největších světových firem doplňují Saudi Aramco, Alphabet a Amazon. Největší pokles hodnoty mezi Top100 měla Tesla, jejíž tržní kapitalizace se snížila o 41 procent.

AN
Zdroje a obrázky: pwc; pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..