Seznam titulní stránka

Společnosti Seznam v loňském roce klesl zisk před zdaněním o třetinu

Internetové společnosti Seznam v loňském roce klesl zisk před zdaněním o 34,5 % na 1,28 miliardy korun. Tržby naopak stouply o 5,8 % na 5,93 miliardy. Za snížením zisku stojí zvyšující se náklady související s aktuální ekonomickou situací, ale i významné personální investice, které byly proti předchozímu roku vyšší o téměř osm procent. Dalším důvodem, že firmě Seznam loni klesl zisk, byla i změna majetkové struktury společnosti vlivem odštěpení Seznam Zpráv. Vlastníkem Seznamu je jeho zakladatel Ivo Lukačovič.

„S ohledem na situaci na trhu si myslím, že jsme loňský rok zvládli nad očekávání. Jakkoli se nám v důsledku nepříznivé ekonomické situace a zvyšujících se nákladů snížily zisky, v tržbách jsme dokázali růst. V letošním roce nicméně očekáváme spíše stagnaci našich tržeb, a to právě s ohledem na dopady energetické krize či přetrvávající válečný konflikt na Ukrajině,“ uvedl člen představenstva Pavel Zima.

Domovská stránka Seznam.cz rozšířila obsahové formáty ve své službě Newsfeed, kde se kromě článků a videí zobrazují také foto galerie, karikatury, podcasty a nově i uživatelský obsah v podobě diskuzních příspěvků a textů ze Seznam Médium. Nové funkce přibyly i v aplikaci Seznam.cz, kde byl nasazený podcastový a e-mailový modul.

Služby Seznamu

Seznam loni spustil blogovací platformu Seznam Medium a nové verze služby Volnámísta.cz, která za přispění pokročilých neuronových modelů a strojového učení agreguje na jedno místo většinu dostupných inzerátů od přímých zaměstnavatelů. Email.cz je nadále českou jedničkou a tuto pozici se snaží posilovat rozvojem business řešení ve formě Emailu Profi. Mapy.cz zvýšily počet navigací o 24 procent, a výrazně posílily uživatelskou angažovanost v podobě velkého nárůstu uživatelských recenzí.

Inzerce a návštěvnost

V oblasti internetového obchodování Seznam v loňském roce zaznamenal 99procentní nárůst klientských investic do produktové inzerce ve Vyhledávání. Lepší relevance inzerátů na Zboží.cz zvýšila počet zobrazení produktové inzerce, a tím zvedla návštěvnost klientských webů.

Zatímco trh obsahových webů se loni začal znatelně propadat, Seznam.cz si meziročně svou návštěvnost držel. Pomohl k tomu i sociální systém budovaný kolem diskuzí. Do něj uživatelé za rok přispěli rekordními 18 miliony příspěvky a 200 miliony hodnoceními.

Audio a video

Poslechy audia Seznam Zpráv vzrostly o 152 %. Počet přehrání podcastů na webu Seznam Zpráv stoupl v meziročním srovnání o 36 %, počet stažení v aplikacích třetích stran stoupl o 255 % a počet přehrání na Podcasty.cz o 944 %. Televize Seznam dosáhla v prosinci podílu na sledovanosti 1,9 procenta. Počet tvůrců videí, kteří publikují na Stream.cz se zvýšil na více než 300 a měsíční počet publikovaných videí přesáhl 2000. Po obsahové stránce se Stream.cz více zaměřil na nabídku filmů a dokumentů.

Od minulého roku působí Seznam.cz i na Slovensku, kde v tuto chvíli pracuje 22 lidí. Pokračovala také stavba druhého vlastního datového centra s názvem Nagoja, které bylo otevřeno letos v březnu.

AN
Zdroje a obrázky: seznam


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..