Seznam Datacentrum

Největší slídilové – Anticeny pro Seznam, Microsoft, NSS i Jurečku

Kdo jsou největší slídilové za loňský rok je již známo, Anticeny Velkého bratra získal Seznam, dále americká technologická společnost Microsoft a také Nejvyšší správní soud (NSS). V kategorii Výrok Velkého bratra proměnil jednu z nominací ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Výsledky oznámila pořádající organizace Iuridicum Remedium. Byla udělna i jedna pozitivní cena, kterou obdržela společnost NoLog, a to za poskytování bezplatných služeb umožňujících elektronicky bezpečně komunikovat bez nutnosti platit za to osobními údaji.

Udílení cen pořádá organizace Iuridicum Remedium, z. s. a jejím cílem je upozornit na nové hrozby pro naše soukromí, na případy závažných porušení zákonů v této oblasti a případně přispět k dílčímu zlepšení. „Ne nutně to jsou ti největší slídilové. Naší filozofií je spíše upozorňovat na věci, které nejsou veřejnosti úplně známé, na nějaké nové trendy a takto je potřeba k našim cenám přistupovat,“ uvedl jeden z organizátorů Hynek Trojánek.

Firemní slídil: Seznam

V kategorii Firemní slídil získal cenu web Seznam.cz, který je poskytovatelem služby Email.cz. Cenu získal za sběr dat, kterého dosahuje údajně záměrným matením uživatelů. Porota tak rozhodla kvůli dvou krokovému „odhlášení“. Ve svém odůvodnění to popsala slovy: „Pokud jste přihlášeni ke svému účtu na Seznam.cz a kliknete na tlačítko Odhlásit se, systém vás odhlásí jen částečně. Dokud nekliknete ještě na Zapomenout, sbírá Seznam informace o vaší on-line aktivitě. A na jejím základě na vás cílí reklamu. Takové nastavení je matoucí pro uživatele a má podpořit sběr jeho osobních údajů.“

Mluvčí Seznam.cz Aneta Kapuciánová v reakci uvedla, že dvoustupňové přihlášení a odhlášení je „běžným tržním standardem“, který společnost zavedla zhruba před dvěma roky. Umožňuje odhlášení z e-mailové schránky, přičemž ale uživatel zůstává viditelně (nikoli skrytě) přihlášený na domovské stránce, a dostává tím pádem personalizovaný obsah i reklamu, uvedla mluvčí. „Právě kvůli obsahu totiž uživatelé chodí na domovskou stránku Seznamu nejčastěji,“ dodala.

Dlouhodobý slídil: Microsoft

Společnost Microsoft vyhrála ocenění pro Dlouhodobého slídila „za dlouhodobý netransparentní masivní sběr uživatelských dat“ mimo jiné z online výuky, k níž školy s podporou státu využívaly právě nástroje Microsoftu. Americká společnost podle ředitele pořádající organizace Jana Vobořila zpracovává a odesílá do centrály data o veškerém chování uživatelů včetně obsahů e-mailů, dokumentů nebo prezentací.

Pořadatelé soutěže vytkli společnosti nabízení nástroje ke sledování výkonnosti zaměstnanců Microsoft Viva, podmínku přihlášení se online účtem pro využívání některých nástrojů operačního systému Windows nebo i to, že systém Windows na nových počítačích, které, zejména pokud jde o modely určené domácím uživatelům, obsahují předinstalovaný software třetích stran s negativním dopadem na soukromí, jako jsou aplikace sociální sítě facebook, instagram aTikTok.

Microsoft sdělil, že už dříve provedl mnoho změn v ochraně údajů. „Naši zákazníci v České republice a všech zemích EU si mohou být jisti, že naše produkty M365 nejen splňují, ale často i překračují přísné zákony Evropské unie na ochranu osobních údajů,“ uvedla firma. Upozornila na to, že Microsoft Viva neslouží ke sledování výkonnosti zaměstnanců, ale pro budování a zlepšení zaměstnanecké zkušenosti v interní komunikaci, vzdělávání nebo managementu znalostí. „Pokud naznačená obava míří ke službě Viva Insights, osobní statistiky jsou viditelné pouze jedincům a nikdo jiný v rámci organizace ani v Microsoftu k těmto datům nemůže přistoupit,“ dodala firma.

Úřední slídil: NSS

NSS získal titul Úřední slídil za verdikt z loňského července, jímž potvrdil právo finančních úřadů požadovat data ze silničních kamer, které získala Policie ČR v systému tzv. Automatické kontroly vozidel. Systém, který byl oceněn už v roce 2015 cenou pro Dlouhodobého slídila, měl primárně sloužit k pátrání po kradených autech, pro vyšetřování zločinů a přestupků a k potírání terorismu. Jeden z finančních úřadů si záznamy vyžádal jako důkazní materiál při posuzování knih jízd. NSS svým rozhodnutím otevřel prostor pro další rozsáhlé zásahy do soukromí občanů, uvedl Vobořil.

Výrok Velkého bratra: Jurečka

Marian Jurečka dostal anticenu za nápad propojit on-line systémy škol a úřadů práce, což by umožnilo automatické odebírání dávek rodičům v případě školní absence jejich dětí. „Úřednice pak tomu člověku může říct: ‚Nekřičte na mě, to já vůbec neovlivním, prostě to je automaticky propsané do systému, vaše dítě do školy nepřišlo‘,“ uvedl k tomu ministr. Podle organizace výrok prezentuje technokratický přístup, podle nějž by něco tak citlivého jako je odebírání sociálních dávek mělo být delegováno na automatické rozhodování bez jasně definované odpovědnosti.

Pozitivní cena: NoLog

Anticeny největší slídilové nejsou jedinými udílenými cenami, existuje i jedno pozitivní ocenění, které se nazývá prostě a jednoduše Pozitivní cena. A v této kategorii se stal vítězem Spolek NoLog, a to za poskytování bezplatných služeb umožňujících elektronicky bezpečně komunikovat bez nutnosti platit za to osobními údaji. NoLog je provozovatelem řady šifrovaných a k soukromí přátelských aplikací a nástrojů, které dává k dispozici všem. Nabízí tak funkční alternativu produktům technologických gigantů. Využívání jím poskytovaných služeb je přitom nejen bezplatné, ale zároveň není spojeno s nutností poskytovat osobní údaje. Služby jsou naopak nastaveny tak, aby v maximální možné míře chránily svobodu sdílení informací a soukromí uživatelů služeb.

Big Brother Awards - Největší slídilové - Anticeny
Složení poroty Big Brother Awards 2022

Jan Cibulka – datový novinář, Český rozhlas
Eduarda Hekšová – ředitelka spotřebitelské organizace dTest
Oldřich Kužílek – poradce pro otevřenost veřejné správy a ochranu soukromí, Otevřená společnost
Ján Matejka – ředitel Ústavu státu a práva AV ČR, člen rozkladové komise ÚOOÚ
Pavel Růžička – expert na IT bezpečnost
Jan Vobořil – advokát a výkonný ředitel IuRe
Václav Vlk – advokát a předseda Českého helsinského výboru
Klára Votavová – publicistka a výzkumná pracovnice, Europeum
Jan Žabka– redaktor, HlídacíPes.org

AN
Zdroje a obrázky: bigbrotherawards


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..