Google search vyhledávání

EK nařídila společnosti Google, aby přerušila lukrativní byznys s digitální reklamou

Evropská komise (EK) nařídila americké internetové společnosti Google, aby přerušila svůj lukrativní byznys s digitální reklamou. Znamená to, že Google může být nucen prodat část svého podnikání, aby uklidnil obavy antimonopolního orgánu z narušení hospodářské soutěže. Komise to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Evropská komise (EK) informovala Google o svém předběžném názoru, že společnost porušila antimonopolní pravidla EU narušením hospodářské soutěže v odvětví reklamních technologií („adtech“). Komise se staví proti tomu, že společnost Google upřednostňuje své vlastní služby online zobrazované reklamy na úkor konkurenčních poskytovatelů služeb reklamních technologií, inzerentů a online vydavatelů.

Google

Google je americká nadnárodní technologická společnost. Vlajkovou lodí společnosti Google je její vyhledávač Google Search. Google provozuje i další oblíbené služby, jako je platforma pro streamování videa YouTube nebo mobilní operační systém Android. Hlavním zdrojem příjmů společnosti Google je online reklama: (i) prodává reklamní prostor na svých vlastních webových stránkách a v aplikacích; a (ii) zprostředkovává mezi inzerenty, kteří chtějí umístit své reklamy online, a vydavateli (tj. weby a aplikace třetích stran), kteří mohou takový prostor poskytnout.

Inzerenti a vydavatelé se spoléhají na digitální nástroje odvětví adtech pro umístění reklam v reálném čase, které nejsou spojeny s vyhledávacím dotazem, jako jsou bannerové reklamy na webových stránkách novin („display ads“). Odvětví adtech poskytuje zejména tři digitální nástroje: (i) reklamní servery vydavatelů používané vydavateli ke správě reklamního prostoru na svých webových stránkách a v aplikacích; (ii) nástroje pro nákup reklamy používané inzerenty ke správě jejich automatických reklamních kampaní; a (iii) výměny reklam , kde se vydavatelé a inzerenti setkávají v reálném čase, obvykle prostřednictvím aukcí, za účelem nákupu a prodeje obsahových reklam.

Google poskytuje několik služeb adtech, které zprostředkovávají inzerenty a vydavatele za účelem zobrazování reklam na webových stránkách nebo v mobilních aplikacích. Provozuje (i) dva nástroje pro nákup reklam – „Google Ads“ a „DV 360“; (ii) reklamní server majitele stránek, „DoubleClick For Publishers nebo DFP“; a (iii) burza reklam „AdX“.

AdTech Google
Evropská komise

Evropská komise je exekutivním orgánem Evropské unie a má rozsáhlé pravomoci. Mimo jiné plní roli unijního antimonopolního úřadu. Případ Googlu začala vyšetřovat před dvěma lety. Google patří do skupiny Alphabet.

AN
Zdroje a obrázky: ec; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..