Podcast roku 2023

Staronovým vítězem ankety Podcast roku Opravdové zločiny

Absolutním vítězem pátého ročníku ankety Podcast roku se staly Opravdové zločiny. Veřejnost svým hlasováním rozhodla také o nejlepších českých podcastových počinech v celkem 9 tematických kategoriích. V nich se na stupně vítězů dostaly podcasty Host Lucie Výborné, Kriminálka, Brain We Are CZ, Hodina dějepichu, Kudy běží zajíc, Ve vatě, Hype-Cast a Vlevo dole. Objevem roku, který zvolila odborná porota, je podcast Pod svícnem. V anketě Podcast roku hlasovalo přes 100 tisíc lidí.

Veřejnost rozhodovala svými hlasy o umístění podcastů v hlavní kategorii Podcast roku, ze které vzešli vítězové v celkem devíti tematických kategoriích (Zpravodajství a publicistika, Talk show, Veřejnoprávní, Zábava, Životní styl a zdraví, Vzdělávací, True Crime, Sport, Byznys a osobní finance). Kromě toho se jejich hlasy sečetly pro vyhlášení absolutních vítězů. Absolutní vítězství ankety Podcast roku obhájil z loňska podcast Opravdové zločiny někdejších moderátorek Evropy 2 Lucie Bechynkové a Barbory Krčmové.

Podcast roku 2023 – TOP 10

Podcast roku 2023 - TOP 10

Umístění v kategoriích

Podcast roku - Umístění v kategoriích

Cena odborné poroty

Další kategorií je pak ocenění Objevů roku, o kterých rozhoduje odborná porota. Letos v ní usedli například Martin Groman, autor podcastu Přepište dějiny, Terézia Ferjančeková a Zuzana Kašparová z podcastu Vyhonit ďábla, Adam Dunovský spojený s BROCASTEM, filmový kritik a moderátor Aleš Stuchlý, novinář Václav Dolejší, moderátor rádia Evropa 2 Jakub Kotek či Eliška Vyhnánková, známá konzultantka a lektorka využívání sociálních sítí. Společně vybrali tři nejpovedenější počiny roku 2023 na podcastové scéně.

Dle jejich hlasování se největším objevem letošního roku stal podcast Pod svícnem, který mapuje prostřednictvím rozhovorů příběhy obětí domácího násilí. Vzniká pod hlavičkou stejnojmenné nezávislé iniciativy, kterou v roce 2022 založily Michaela Studená a Barbora Urbanová s cílem edukace společnosti a změny legislativy v této oblasti. Vychází ve spolupráci s webem Novinky.cz.

Pořadatelem soutěže Podcast roku je společnost Active Radio a.s., provozovatel rádií Evropa 2, Frekvence 1 a audio platformy Youradio. Spolupořadatel je Český rozhlas.

AN
Zdroje a obrázky: podcast roku


od

Komentáře

2 komentáře: „Staronovým vítězem ankety Podcast roku Opravdové zločiny“

  1. […] Staronovým vítězem ankety Podcast roku Opravdové zločiny […]

  2. […] Staronovým vítězem ankety Podcast roku Opravdové zločiny […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..